Skip to main content

Colitis ulcerosa, coeliaki og graviditet

Bente Nørgård: Bente Nørgård

2. nov. 2005
2 min.

En oversigt med speciel reference til forløb og sikkerhed af medicinsk behandling

Ph.d.-afhandlingen er udgået fra klinisk epidemiologisk afdeling, Århus Universitetshospital og Aalborg Sygehus, Center for Epidemiologisk Grundforskning og Institut for Epidemiologi og Socialmedicin, Aarhus Universitet.

Formålet var 1) at analysere graviditetsudfaldet hos danske kvinder med coeliaki og colitis ulcerosa og 2) at studere udvalgte gastroenterologiske lægemidlers sikkerhed under graviditet.

Vi fandt, at kvinder med coeliaki føder børn med lavere fødselsvægt end forventet, og at børnene har en mere end tre gange øget risiko for vækstretardering, hvis fødslen finder sted inden moderen diagnosticeres. Når fødslen finder sted efter, at moderen er blevet diagnosticeret, er graviditetsudfaldet normalt. I næste studie fandt vi, at børn født af kvinder med colitis ulcerosa ikke havde øget risiko for lav fødselsvægt eller vækstretardering, men øget risiko for præ- term fødsel, især hvis første hospitalsindlæggelse for sygdommen fandt sted under graviditeten.

I de farmakoepidemiologiske studier fandt vi følgende: Baseret på ungarske data, fandt vi ingen signifikant øget prævalens af specifikke misdannelser hos børn, hvor moderen under graviditeten var behandlet med sulfasalazin. Baseret på danske data fandt vi, at kvinder med colitis ulcerosa, som indløste recept på 5-aminosalicylic acid (5-ASA) under graviditeten, havde øget risiko for præterm fødsel og dødfødsel. Confounding by indication er den største trussel for validiteten i disse studier. Således indeholdt databasen ingen oplysninger om væsentlige variable som eksempelvis sygdomsvarighed og sygdomsaktivitet, der kan have stor betydning for graviditetsudfaldet. Betydningen af disse mulige fejlkilder bør derfor belyses nærmere.

Forf.s adresse: Rørsangervej 54, 8382 Hinnerup. E-mail: bn@soci.au.dk

Forsvaret fandt sted den 31. januar 2002.

Bedømmere: Lisbet Ambrosius Christensen, Sten Nørby Rasmussen og Leiv S. Bakketeig.