Skip to main content

Dansk Frakturdatabase

Dansk Ortopædkirurgisk Traumeselskab.

2. jun. 2014
3 min.

Det årlige antal af frakturrelaterede kirurgiske indgreb i Danmark kendes ikke præcist, men kan estimeres til ca. 50.000 pr. år. Dette antal gør formentlig det traumatologiske fagområde til det største inden for ortopædkirurgien målt på operativ produktion. På trods af det meget store antal operationer har der ikke yderligere været udført registerbaseret kvalitetsmonitorering af den frakturrelaterede kirurgi generelt.

Dansk Frakturdatabase (DFDB) [1] blev opstartet i sin nuværende webbaserede form i november 2011 med det primære formål at udføre systematisk registrering og kvalitetssikring af al frakturrelateret kirurgi. DFDB er siden blevet implementeret på i alt 15 afdelinger og dækker aktuelt (januar 2014) et estimeret optageområde på 3,7 mio. borgere. Sekundært vil de indsamlede data give mulighed for en struktureret forskningsindsats med henblik på at vurdere eksisterende behandlinger og sikre, at fremtidige kirurgiske behandlinger evidensbaseres. Databasen er forankret i et stærkt ønske fra Dansk Ortopædkirurgisk Traumeselskab om at styrke kvalitetsmonitorering og sikre evidensbaserede behandlingstilbud.

Indrapportering til DFDB foretages af operatøren efter den kirurgiske frakturbehandling og indeholder patient-, fraktur- og kirurgirelaterede data.

AO-systemet bruges til at klassificere frakturerne (se figuren). Den webbaserede platform er udviklet af Procordo Aps, og indrapportering sker efter log-in på www.dfdb.dk. Primære operationer, planlagte sekundære operationer og reoperationer indrapporteres til databasen. Den primære kvalitetsindikator er forekomsten af reoperationer for en given frakturtype, frakturområde eller operationstype.

En e-mailudsendt statusmeddelelse, som kan konfigureres af kirurgen, giver feedback til den enkelte kirurg om egne, afdelingens og hele databasens operationer og reoperationer. Afdelingerne er forpligtigede til at levere data til en årsrapport, som præsenteres i regi af Dansk Ortopædkirurgisk Traumeselskab ved Dansk Ortopædkirurgisk Selskabs kongres [2].

De indsamlede data giver afdelingen og den enkelte læge en umiddelbar og ubegrænset tilbagemelding på kvaliteten af den udførte frakturrelaterede kirurgi. Implementeringen af databasen er for afdelingernes vedkommende sket frivilligt, og det er vores fornemmelse, at dette i høj grad er motiveret af forannævnte samt den generelle holdning, at ortopædiens største fagområde ikke kan stå uden kvalitetsmonitorering.

Det er målsætningen, at DFDB bliver landsdækkende med en høj komplethedsgrad og i fremtiden vil inkorporere patientrapporterede scorer som yderligere en vigtig kvalitetsindikator. Databasen er desuden »klar« til fremtidige krav om sporing af implantater, idet et system til skanning af implantater er implementeret i DFDB og udføres på en af de deltagende afdelinger.

KORRESPONDANCE: Anders Troelsen, Ortopædkirurgisk Afdeling, Hvidovre Hospital, Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre.

E-mail: a_troelsen@hotmail.com

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

LITTERATUR

  1. Gromov K, Fristed JV, Brix M et al. Completeness and data validity for the Danish Fracture Database. Dan Med J 2013;60(10):A4712.

  2. Årsrapport fra Dansk Frakturdatabase – 2013. Kan rekvireres fra DFDB-administrationen ved Alina Hansen: alina.hansen@regionh.dk