Skip to main content

Danske lægers og molekylærbiologers etiske principper undersøgt

Cand.scient. MA Mette Ebbesen FORF.S ADRESSE: Center for Bioetik og Nanoetik, Aarhus Universitet, DK-8000 Århus. E-MAIL: meb@teo.au.dk FORSVARET FANDT STED: Den 17. april 2009. BEDØMMERE: professor Johannes van Delden, Holland, lektor Morten Dige og Lars Bolund . VEJLEDERE: Finn Skou Pedersen, lektor Birthe D. Pedersen, Svend Andersen og Thomas G. Jensen .

15. maj 2009
2 min.

I ph.d.-projektet »Bioetik i teori og praksis«, som udgår fra Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Aarhus Universitet, undersøges danske lægers og molekylærbiologers etiske overvejelser og principper.

I projektet påvises det, at de amerikanske etikere Tom L. Beauchamp og James F. Childress' etiske principper om respekt for patientens selvbestemmelse, om at gøre godt, om ikke at skade og om retfærdig fordeling af sundhedsydelser er afspejlet i den danske sundhedssektor.

Ved hjælp af interview viser undersøgelsen, at Beauchamp og Childress' fire etiske principper er relaterede til danske onkologer og molekylærbiologers etiske tænkning. Da de to amerikaneres etiske principper er grundigt gennemarbejdet i løbet af 30 år og er afprøvet over hele verden til etisk vurdering af biomedicin, konkluderes det i projektet, at der er basis for at bruge netop disse principper inden for den danske sundhedssektor. Dette vil kunne være med til at styre forskningen inden for biomedicin i etisk forsvarlige retninger og være en hjælp til lægen i klinikken, når han/hun informerer patienter om biomedicinske behandlingsformer.

Ph.d.-afhandlingen omhandler derudover en filosofisk analyse af Beauchamp og Childress' principper, hvor det diskuteres, om de er dækkende, og en etisk vurdering af genterapi ved hjælp af RNA-interferens - en behandlingsform på forsøgsstadiet - diskuteres.