Skip to main content

Den nordiske lægelige uddannelse i palliativ medicin/på vej mod et fællesnordisk core curriculum i palliativ medicin for læger. Nordisk forening for palliativ vård. 6. nordiske kongress

2. nov. 2005
3 min.

Trondheim, 24.-27. maj 2000

Den 25. maj 2000 blev der i forbindelse med ovennævnte kongres afholdt en workshop om den nordiske lægelige uddannelse i palliativ medicin: »På vej mod et fællesnordisk core curriculum i palliativ medicin for læger«. Deltagerne i workshoppen var nordiske læger med arbejde inden for palliativ medicin. I workshoppen blev den nuværende status for uddannelse i de enkelte nordiske lande gennemgået, og foreliggende curricula fra andre lande (Storbritannien, Canada og EAPC [European Association for Palliative Care]) blev skitseret. Principielle forslag til indholdet i et fællesnordisk core curriculum blev fremlagt. Derefter var der gruppearbejde om ideen med et nordisk core curriculum i palliativ medicin og om, hvordan vi kan komme videre på et fælles nordisk plan samt i de enkelte nordiske lande.

Konklusionen på workshoppen blev, at alle deltagere var enige om, at ideen med et fællesnordisk core curriculum i palliativ medicin for læger er god. De nordiske lande har i mange henseender en fælles kulturel og værdimæssig baggrund, og det vil være en god basis at bygge på. Formålet er først og fremmest at styrke den lægelige uddannelse inden for palliativ medicin i Norden, bl.a. ved undervisningsmæssigt at udnytte de fælles ressourcer bedst. Endvidere er formålet at styrke udviklingen af palliativ medicin og palliativ omsorg i Norden samt at styrke de videnskabelige og forskningsmæssige aspekter.

For at føre projektet ud i livet er planen at tage kontakt til de enkelte nordiske landes palliative foreninger og bede dem om at støtte projektet samt at udpege 1-2 læger per land, hvis kommissorium er at arbejde på færdiggørelse og implementering af dette fællesnordiske core curriculum i palliativ medicin for læger. Endvidere vil man tage kontakt til Nordisk forening for palliativ vård og Nordisk Cancerunion og anmode om etisk og økonomisk støtte til projektet. En foreløbig skitse til det planlagte indhold i et fællesnordisk core curriculum for læger vil blive vedlagt. Det anbefales, at kravene i et sådant core curriculum udspecificeres i et prægraduat niveau for studenter samt et postgraduat niveau dels på basalt niveau, dels på specialistniveau. Det anbefales endvidere, at implementeringen starter på specialistniveau, så man via bl.a. fællesnordiske teoretiske kurser kan få uddannet »specialister« i palliativ medicin, der bl.a. kan varetage uddannelsen på postgraduat basalt niveau og prægraduat niveau i de enkelte nordiske lande.

I de enkelte nordiske lande erkendes p.t. i befolkningen og i sundhedsstyrelserne et krav om kvalificeret palliativ behandling og omsorg for alle patienter med behov herfor. For at kunne imødekomme dette krav er der et stort behov for kvalificeret uddannelse af et stort antal læger i palliativ medicin. Udarbejdelsen af et »fællesnordisk core curriculum i palliativ medicin for læger« vil lette denne helt nødvendige proces.

København, Lise Pedersen

Island, Valgerdur Sigurdardóttir

Sverige, Inger Fridegren - Per-Anders Heedman

Nykøbing Falster, Preben Cramon

Århus, Marit Dahl

Vejle, Bent Enig

Århus, Kirsten M. Fode

København, Gerd Leikersfeldt

Dansk Selskab for Palliativ Medicin

Selskabets formål er at samle læger med interesse for palliativ medicin og i særdeleshed fremme uddannelse og forskning inden for området. Vi er tilmeldt Fællessekretariatet, Kristianiagade 14, 4.tv., 2100 København Ø, og medlemskab kan opnås ved henvendelse hertil. Bestyrelsen er konstitueret og repræsenterer specialerne anæstesiologi, onkologi og geriatri.

Per Sjøgren