Skip to main content

Der er ikke øget risiko for posttraumatisk belastningsreaktion blandt danske reservelæger udsendt til Afghanistan

Christina Rydahl Lundin1, Hans Ole Jørgensen2 & Anders Korsgaard Christensen3 1) Forsvarets Sundhedstjeneste (af reserven) 2) Forsvarets Sundhedstjeneste, Rådgivnings-divisionen, Flyvestation Skalstrup 3) Krisepsykologisk Enhed, Rigshospitalet

15. feb. 2013
2 min.

Introduktion

Danmark har siden august 2006 sendt soldater i krig i Helmand-provinsen i Afghanistan. Ud over kamp-soldater og andre militære personer har forsvaret udsendt sundhedspersonale til arbejde i missionsområdet blandt andre reservelæger.

Forskning har vist en øget incidens af posttraumatisk belastningsreaktion (post-traumatic stress disorder , PTSD) blandt krigs-veteraner. Med PTSD følger dårligere fysisk helbred og nedsat livskvalitet. I 2009 foretog Institut for Militærpsykologi en undersøgelse af det mentale helbred hos et helt hold soldater før, under og efter udsendelse.

Ingen specifikke data på sundhedspersonale blev indsamlet.

Vi ønskede at undersøge omfanget af udsættelse for potentielt traumatiserende oplevelser under udsendelse samt incidensen af PTSD blandt reserve-læger, der har været udsendt til Afghanistan.

Materiale og metode

Vi sendte spørgeskemaer til samtlige reservelæger, der har været udsendt til Afghanistan i perioden 2006 til august 2010. Spørgeskemaet omhandlede forhold og oplevelser i missionsområdet og inkluderede blandt andet PTSD Checklist - Civilian Version; et valideret spørgeskema angående symptomer på PTSD.

Resultater

I alt 72 reservelæger blev inkluderet i undersøgelsen. Responsraten var 65%. Vi fandt, at 98% af deltagerne havde været udsat for en eller flere potentielt traumatiserende oplevelser under udsendelsen. 47% havde følt angst, rædsel eller hjælpeløshed i forbindelse med en sådan oplevelse. Prævalensen af symptomer, der er prædiktive for PTSD, var 0%.

Konklusion

Danske Reservelæger, der har været udsendt til Afghanistan, har stort set alle sammen været udsat for en eller flere potentielt traumatiserende oplevelser under deres arbejde i missionsområdet. Trods dette findes der ikke øget risiko for PTSD i denne personalegruppe. På grund af flere svagheder ved studiet skal resultaterne dog tages med forbehold, og der er brug for mere forskning på området, hvis man vil komme sandheden nærmere.

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2012;59(10):A4510.