Skip to main content

Determinants of severity of acute viral disease and their long-term consequences

Læge Anja Poulsen: Forf.s adresse: Egholmvej 57, DK-2720 Vanløse. E-mail: anja@dadlnet.dk Forsvaret fandt sted den 29. december 2005. Bedømmere: Ib Bygbjerg, Paul Lehm Andersen og Troels Herlin . Vejledere: Peter Aaby og Freddy Karup Pedersen .

2. jan. 2006
2 min.

Denne ph.d.-afhandling udgår fra Statens Serum Instituts Bandimprojekt, Guinea-Bissau, i perioden 2000-2001.

Hvad der betinger sværhedsgrad af infektioner, er ikke velbelyst, og forskning i mæslinger og mæslingevaccination har peget på, at infektioner kan være gavnlige.

For at belyse disse forhold også for skoldkopper og RSV, gennemførtes studier af skoldkopper i den akutte fase samt efter seks måneder, samt af 6-8-årige børn diagnosticeret med nedre luftvejs-infektion (ALRI) forårsaget af respiratory syncytial virus (RSV) i spædbarnsalderen.

Skoldkoppetilfælde, der var smittet uden for hjemmet (indekstilfælde), havde færre elementer end tilfælde, der var smittet i hjemmet (sekundærtilfælde) (p< 0,01). Komplikationer (bl.a. pneumoni) var relateret til antallet af elementer og dermed til at være sekundærtilfælde (p< 0,01). Overarmsomkreds, vægt og højde var ikke associeret med sværheden af skoldkopper.

Skoldkopper var ikke associeret med helbredstilstand efter 6 mdr., men vægtøgningen var højere for piger, der havde haft skoldkopper (p< 0,01) end for matchede kontroller.

Børn med verificeret RSV ALRI (især hospitaliserede børn), havde ved skolestart lavere lungefunktion (p=0,04) og flere luftvejssymptomer end en kontrolgruppe . Forekomst af positiv priktest og IgE var ikke øget.

Sværhedgrad af skoldkoppeinfektion bestemmes af ekspositionsintensitet, men det ser ud til at skoldkopper på længere sigt har gavnlig effekt. RSV er associeret til lavere lungefunktion, men ikke til atopi.