Skip to main content

Differences in HIV care across Europe with focus on tuberculosis and other opportunistic infections

Læge Daria N. Podlekareva: FORF.S ADRESSE: Copenhagen HIV Programme, Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Panum Instituttet, Bygning 21.1, Blegdamsvej 3B, DK-2200 København N. E-MAIL: dpo@cphiv.dk FORSVARET FINDER STED: den 8. december 2009, kl.13.30, Lundsgaard Auditoriet, Panum Instituttet, København. BEDØMMERE: Åse Bengaard Andersen, Court Pedersen og Jürgen Rockstroh. VEJLEDERE: Ole Kirk og Jens D. Lundgren.

4. dec. 2009
2 min.

Ph.d.-afhandlingen, der omfatter fire artikler og en sammenfatning, udgår fra Copenhagen HIV Programme, Københavns Universitet.

Formålet med denne afhandling var at analysere forskelle i health care -interventioner for hiv-inficerede patienter i de forskellige regioner på tværs af Europa med særlig vægt på tuberkulose (TB) og Østeuropa (ØE).

Analysen, der er baseret på data fra EuroSIDA-studiet, en multinational kohorteundersøgelse af > 16.000 hiv-inficerede patienter i Europa, Israel og Argentina, har vist, at en stor andel af hiv-patienterne i ØE, der havde behov for antiretroviral behandling, ikke havde påbegyndt den, og blandt dem, der havde påbegyndt behandling, var effekten betragteligt ringere end blandt patienter fra resten af Europa. I landene i Nordeuropa opnåede man de bedste resultater, de kan derfor benyttes som benchmark for hiv-behandling. I studiet introduceres benchmarking i hiv-behandling og et sæt af health care -indikatorer, som kan benyttes til vurdering af den kliniske behandling af hiv-inficerede patienter.

I ØE vækker hiv/TB-epidemien særlig bekymring på grund af den høje TB-prævalens i baggrundspopulationen, en hurtigt voksende hiv-epidemi og overlapning af risikogrupperne for de to sygdomme (f.eks. stofmisbrugere). Derfor blev der udviklet et uafhængigt, internationalt projekt, som kunne adressere de kliniske og epidemiologiske aspekter af hiv/TB-koinfektion med en database, der omfatter 1.075 hiv/TB-patienter fra Europa og Argentina. Der blev observeret en 3-5 gange højere etårsmortalitetsrate i ØE end i Vesteuropa og Argentina. Samtidig fremhæver dette studie den bekymrende høje prævalens af multiresistent TB i regionen.

Ydermere har denne ph.d.-afhandling fastslået de risikofaktorer, som er forbundet med udvikling af opportunistiske infektioner (OI) ved relativt god immunstatus, hvor de stærkeste markører var seneste CD4-tal og anvendelse af antiretroviral behandling. Det vigtigste fund var, at trods en signifikant stigning i CD4-tal, var risikoen for OI'er ikke ubetydelig, selv om den var stærkt formindsket. Således bidrog resultaterne til den tiltagende mængde evidens for effekten af at starte behandling, før immunfunktionen er alvorligt medtaget (vs. udskudt), for at forhindre yderligere udvikling af sygdom.

Den nye viden, der er opnået i nærværende ph.d.-projekt, kan lede til, at overvågningen forstærkes, og at der foretages målrettede interventioner i specifikke områder og populationer samt for specifikke sygdomme for at få identificeret hiv-inficerede patienter, der har brug for undersøgelse og behandling, man kan derved ultimativt forbedre den kliniske håndtering af disse patienter og derved også deres prognose.