Skip to main content

The effect of maternal cigarette smoking on human embryos and foetuses focused on developmental, gonadal and hormonal parameters

Læge Melissa Lutterodt: FORF.S ADRESSE: Reproduktionsbiologisk Laboratorium, Juliane Marie Centret, Sektion 5712, Rigshospitalet, DK-2100 København Ø. E-MAIL: melissa.lutterodt@rh.regionh.dk FORSVARET FANDT STED: den 25. september 2009. BEDØMMERE: Anders Nyboe Andersen, Erik Ernst og Aleksander Giwercman , Sverige. VEJLEDERE: Professor emeritus, dr.scient. Anne Grete Byskov og Sven O. Skouby .

13. nov. 2009
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Reproduktionsbiologisk Laboratorium, Rigshospitalet, og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, InnovaCenter, Frederiksberg Hospital, begge Københavns Universitet.

Afhandling er baseret på en samling af embryonale og føtale væv fra 154 legale førstetrimesteraborter indsamlet i 2006-2007 samt urinprøver og blodprøver fra deltagende kvinder og spørgeskemaer angående kvindernes ryge- og alkoholvaner.

Formålet med afhandlingen var at undersøge prænatal cigaretrygnings effekt på det humane embryons og fosters udvikling, dets gonader og sammenhænge med hormonale parametre.

I det første studie undersøgte vi prænatal rygning i relation til antallet at oogonier og somatiske celler i det humane embryonale/føtale ovarie. I gruppen af eksponerede ovarier var der en signifikant reduktion i det somatiske celleantal og en ikkesignifikant reduktion i antallet af oogonier. Ændringer i antallet af begge celletyper kan have konsekvenser for overlevelsen og dermed for antallet af oocytter, der er til rådighed i voksenlivet og dermed fertiliteten. Ydermere er det første gang, at den ovarielle reserve af oogonier og somatiske celler fra dag 38 til dag 47 post conception (p.c.) er blevet kortlagt. Ph.d.-projektet viste, at antallet af oogonier prolifererer og/eller invaderer ovariet med en meget høj hastighed relativ til antallet af somatiske celler specielt før dag 47 p.c.

Med det andet studie introducerede vi nye kriterier for aldersbestemmelse af embryoner ved at sammenholde målinger af parametrene »fodknop« og »fodplade" med udviklingsstadierne, hvor foden endnu ikke er udviklet med hæl og tå. Disse foreslås som en forbedring af det velkendte Carnegie-stadie-system og er specielt egnet til brug ved aldersbestemmelse under arbejde med frisk embryonalt væv. De embryonale såvel som føtale fodmålinger viste sig at korrelere lineært til alderen, men at være uden association til fosterkøn, passiv rygning, mors rygning eller alkoholindtag.

Slutteligt fandt vi, at serumkoncentrationen af antimüllersk hormon (AMH) hos gravide kvinder var den samme som hos ikkegravide og uden relation til fosterets køn eller til de under graviditeten ændrede hormon- og gonadotropinkoncentrationer. Således fremstår AMH uafhængig af gonadotropiner, hvilket styrker den hypotese, at AMH-ekspression findes intrafollikulært og måske spiller en specifik rolle i den intrafollikulære regulering.

Ph.d.-projektet viste yderligere, at koncentrationen af AMH i cirkulationen hos fire andentrimesterdrengefostre varierede mellem 64 og 92 ng/ml, men var umålelig hos tre pigefostre. AMH bekræftes således at være en betragtelig sensitiv markør for tilstedeværelse af testisvæv og kan hermed være til hjælp i fosterdiagnostik. Ligeledes er det sandsynligt at, AMH ikke passerer placenta mellem den gravide kvinde og fosteret.