Skip to main content

Effects of parathyroid hormone (PTH) treatment on distraction osteogenesis in the rabbit tibial lengthening model

Læge Ramune Aleksyniene: Forf.s adresse: Ortopædkirurgien, Sdr. Skovvej 11, DK-9000 Aalborg. E-mail: raa@rn.dk Forsvaret fandt sted den 3. september 2008. Bedømmere: Harald Steen, Norge, Klaus Hindsø og Bjarne Møller-Madsen. Vejledere: Ivan Hvid, Henrik Eckardt, Kristian Guldbaek Bundgaard og Martin Lind.

5. sep. 2008
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Ortopædkirurgien, Aalborg Sygehus og Aarhus Universitet. Studiet tager udgangspunkt i forlængelse af lange rørknogler, en teknik, som bruges til at forlænge knogler hos patienter med benlængdeforskel, reparere knogledefekter efter tumorfjernelse eller infektioner og til at behandle brud, der heler langsomt. Den efterfølgende heling af den nydannede knogle foregår langsomt, og der går mere end et år, før en sådan knogle kan belastes. Det er derfor vigtigt at finde metoder, der accelererer knoglehelingen.

Der blev derudover anvendt daglige injektioner af parathyroideahormon (PTH). PTH er det stærkeste kendte middel mod knogleskørhed og bruges i behandlingen af osteoporose til at forbedre knoglestrukturen, øge genopbygningen af knoglevævet og knoglemassen samt øge knoglernes styrke og dermed nedsætte af risikoen for knoglebrud. Formålet med projektet var at undersøge effekten af daglige PTH-indsprøjtninger på knoglehelingen efter knogleforlængelse.

Effekten blev undersøgt ved knogleforlængelse i en kaninmodel. Som model anvendtes 72 kaniner. Højteknologiske velafprøvede metoder som mikrocomputertomografi, dexa-skanning og computerstyrede biomekaniske test blev anvendt til evaluering. Resultater viser, at PTH-behandling påvirkede regeneratet, der dannes under knogleforlængelse, og havde en signifikant positiv effekt på den nydannede knoglemikrostruktur, knoglemassen, mineralindholdet og den biomekaniske styrke.

Mulige konsekvenser af resultater kunne på lang sigt være reduceret behandlingstid for patienter, der får foretaget knogleforlængelse, og således tidligere tilbagevenden til daglige gøremål og til arbejdsmarkedet.