Skip to main content

Effekt af østrogen på proteinsyntesen i senevæv og muskelvæv i hvile og efter fysisk aktivitet

Cand.scient. Mette Hansen: Forf.s adresse: Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital, DK-2400 København. E-mail: kontakt@mettehansen.nu Forsvaret finder sted den 13. januar 2009, kl. 14.00, Bispebjerg Hospital, sygeplejerskernes auditorium. Bedømmere: Professor Roger Smith, Storbritannien, Keith Baar og Bente Stallknecht. Vejledere: Michael Kjær og Henning Langberg.

5. dec. 2008
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital, og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Det primære formål for ph.d.-afhandlingen var at undersøge betydningen af forskellige niveauer af østrogen for syntesen af kollagen i sene- og muskelbindevæv samt syntesen af myofibrillære proteiner i hvile og efter fysisk aktivitet hos grupper af unge og postmenopausale kvinder. Senemorfologien og de biomekaniske egenskaber blev ligeledes målt hos brugere og ikkebrugere af østrogentilskud. Projektet blev udført på Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital.

Forsøgsgrupperne udførte muskelarbejde med det ene ben, og den fraktionelle proteinsyntesehastighed (FSR) blev efterfølgende målt i patellarsenen og vastus lateralis i begge ben vha. isotopteknik. Markør for kollagensyntesen i senevæv blev målt vha. mikrodialyseteknik. Patellarsenens morfologi blev undersøgt ved transmissionselektronmikroskopi, mens de biomekaniske egenskaber blev målt in vivo vha. ultralydskanning under maksimal isometrisk kontraktion.

Studie I viste, at kollagen FSR i senevæv var markant lavere hos unge kvinder end hos unge mænd både i hvile og efter fysisk aktivitet, mens der ikke blev observeret kønsforskelle i muskelkollagen FSR og myofibrillær FSR. I Studie II blev der fundet en markant lavere senekollagen FSR og myofibrillær FSR hos p-pillebrugerne end hos ikkebrugere. Ligeledes var den stimulerede effekt af fysisk aktivitet på syntesen af kollagen i sener og muskelbindevæv lavere hos p-pillebrugerne end hos ikkebrugere. Studie III viste, at østrogentilskud til postmenopausale kvinder var forbundet med en markant højere senekollagen FSR. I Studie I og III blev der fundet en positiv korrelation mellem serumøstrogenniveauet og kollagensyntesen i sener. Den høje senekollagen FSR ved østrogentilskud kan sandsynligvis relateres til de morfologiske fund, der viste en relativ større andel af mindre fibriller og i sammenhæng hermed en mindre relativ senestivhed hos brugere end hos ikkebrugere af østrogentilskud. I Studie II og III blev der fundet en lavere tilgængelighed af frit insulin-like growth factor- I i det peritendinøse væv hos brugere end hos ikkebrugere af østrogentilskud.

Konklusion: Det tyder på, at effekten af østrogen er situationsspecifik, aldersbetinget samt betinget af typen af østrogen og dennes direkte og indirekte effekter på proteinsyntesen og dermed senevævsstruktur og biomekaniske egenskaber. Set i sammenhæng tyder resultaterne på, at østrogen via direkte og/eller indirekte effekter har en homøostatisk regulerende rolle i relation til kollagenomsætningen i sener, mens p-piller har en hæmmende effekt på proteinsyntesen både i hvile og efter fysisk aktivitet. Specielt sidstnævnte observation er vigtig at få belyst i fremtidige studier i forhold til risiko for vævsskader.