Skip to main content

Electrocardiographic screening in general practice

Læge Morten Sig Ager Jensen: Forf.s adresse: Afdeling for Almen Medicin, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Vennelyst Boulevard 6, DK-8000 Århus C. E-mail: mj@alm.au.dk Forsvaret finder sted den 29. februar 2008, kl. 14.00, Samfundsmedicinsk Auditorium, bygning 1262, Aarhus Universitet, Vennelyst Boulevard 6, Århus. Bedømmere: Svend Juul, Jakob Kragstrup og Steen Z. Abildstrøm . Vejledere: Marianne Engberg, Janus Laust Thomsen og Svend Eggert Jensen.

22. feb. 2008
2 min.

Denne ph.d.-afhandling udgår fra Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Afdeling for Almen Medicin.

Ph.d.-afhandlingen er baseret på EKG'er indhentet i forbindelse med baseline-helbredsundersøgelserne i Sundhedsprojekt Ebeltoft (n=902), der blev gennemført i 1991-1992, samt på en stikprøve af EKG'er venligst udlånt fra Copenhagen Male Study (n=380).

I projektet estimeres overensstemmelsen mellem den epidemiologiske standard for EKG-kodning, Minnesota Code, og klinisk EKG-vurdering. Prævalensen af EKG-fund hos deltagerne i Sundhedsprojekt Ebeltoft beskrives, og sensitivitet, specificitet og prædiktive værdier af praktiserende lægers og EKG-apparaters EKG-vurderinger beregnes.

Der blev kun fundet moderat overensstemmelse mellem klinisk EKG-vurdering og Minnesota Code. Sensitivitet og den prædiktive værdi af en positiv test varierede meget for de kliniske EKG-vurderinger, mens specificitet og den prædiktive værdi af en negativ test generelt var gode.

Prævalensen af unormale EKG-fund stratificeret på alder og køn varierede fra 7,1% for kvinder mellem 41 og 51 år og 14,9% hos mænd mellem 41 og 51 år. Hyppigste EKG-fund var tegn på tidligere myokardieinfarkt, aksedeviation og inkomplet højresidigt grenblok.

Den diagnostiske værdi af både praktiserende lægers og automatiske EKG-apparaters EKG-vurderinger var utilfredsstillende. Dog var de praktiserende læger gode til at korrigere falsk positive diagnoser stillet af det automatiske EKG-apparat. Problematisk var dog en omklassificering af sandt positive EKG-vurderinger til falsk negative, specielt i relation til fortolkningen af ST-segmentet, T-takker og Q-takker. Når der således hersker tvivl, om den automatiske apparatdiagnose er korrekt, bør det tilrådes, at der konsulteres en erfaren EKG-fortolker.

Baseret på tidligere anbefalinger mod anvendelsen af EKG i screeningsprogrammer, den manglende overensstemmelse mellem forskellige EKG-vurderings- eller klassifikationssystemer, den lave prævalens af unormale EKG'er og den relativt dårlige diagnostiske værdi af praktiserende lægers og det automatiske EKG-apparats EKG-vurderinger, kan det ikke anbefales at inkludere EKG'et i generelle screeningsprogrammer.