Skip to main content

Fald – fald ikke

Carsten Henriksen

Ugeskr Læger 2015;177:V67474

12. okt. 2015
3 min.

Et fald kan have store menneskelige konsekvenser for den enkelte borger – herunder øget mortalitetsrisiko. Fald og hoftebrud medfører store forringelser i livskvaliteten hos ældre og har store samfundsmæssige konsekvenser. Et hoftebrud koster gennemsnitligt 202.000 kr. i 2009-kr., hvoraf den kommunale udgift svarer til ca. 80.000 kr. Derfor har faldforebyggelse i de seneste år fået stigende fokus såvel på sygehuse og i kommuner som i almen praksis [1].

Sundhedsstyrelsen er kommet med anbefalinger til dette arbejde. Mange danske kommuner er på det grundlag gået i gang med at gennemføre projekter og implementere retningslinjer, der skal forebygge fald hos patienter, som får kommunale sundhedsydelser.

Sygehusene har oprettet faldklinikker, der sikrer udredning af årsager til fald. Kommuner uddanner
resursepersoner, der er med til at sætte fokus på borgere med risiko herfor og registrere fald. Fra almen praksis skal vi som tovholdere også at have fokus på dette.

Systematisk screening for ældre borgeres risiko for fald er ofte en kompleks affære. En hensigtsmæssig holistisk tilgang, hvori indgår sociale, psykologiske, kognitive og biomedicinske parametre, kræver ofte omfattende kompetenceudvikling og betydelige personalemæssige resurser.

Denne opgave vil naturligt skulle løses i et tæt samarbejde mellem almen praksis og kommuner og vil kun i mangel på supplerende undersøgelser kræve henvisning til sygehusets faldklinikker.

Resultater, hvor man påpeger, at identification of seniors at risk kan benyttes som et screeningsværktøj, kan medvirke til at skabe øget fokus på ældres risiko for fald. Hertil kommer, at et screeningsværktøj, der supplerer komplekse parametre, kan understøtte kommunikationen om sårbare ældre borgere på tværs af sundhedsvæsenets parter. For mig vil tanken naturligt falde på en fælles elektronisk kommunikationsplatform.

I flere år har den fynske diabetesdatabase været en god platform som fælles redskab for almen praksis og sygehuse. I Region Syddanmark er der tilkommet et projekt om hjerterehabilitering som kommunikationsplatform mellem kommune, sygehus og almen praksis. Der pågår også andre lignede udviklingsprojekter i andre regioner, og de skulle alle gerne munde ud i bedret kommunikation de tre sektorer imellem.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed (www.isikrehænder.dk) har oplistet en lang række skemaer, hvor målet er at reducere antallet af fald og skader med 50%. Det vil være naturligt at få en diskussion om, hvilke af disse skemaer der kan bruges fælles. Almen praksis er med sine begrænsninger i tid interesseret i at få et enkelt skema, der kan bruges af alle.

I takt med befolkningens stigende gennemsnitsalder bør man øge fokus på dette område og dermed medvirke til at sikre vores ældre borgeres evne til at klare sig selv længst muligt i eget hjem med øget livskvalitet.

Sundhedsstyrelsen kunne måske overveje, om man skulle søsætte projekter og studier om seponering af medicin. Hvornår skal man f.eks. i forhold til alder seponere medicin, der øger risikoen for fald, og er gevinsten ved at fortsætte med denne medicin, set i forhold til livslængde, begrænset?

Jeg føler mig også sikker på, at samfundets stigende medicinudgifter ville kunne reduceres med disse studier, selvom størstedelen af udgifterne naturligvis fortsat vil være på sygehusene.

Samlet set vil det være helt relevant at øge fokus
på faldforebyggelse i Danmark. Lad os få en fælles elektronisk kommunikationsplatform, således at vi i alle
tre sektorer kan medvirke til at reducere antallet af fald og forbedre livskvaliteten for vores ældre borgere med aftagende funktioner. Lad os få studier om sammenhængen mellem seponering af medicin og forebyggelse af fald samt komplikationerne hertil.

KORRESPONDANCE:
Carsten Henriksen,
Krogsgårdvej 12,
5672 Broby.
E-mail: coh@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER: ingen. Forfatterens
ICMJE-formular er tilgængelig sammen med
lederen på Ugeskriftet.dk

Referencer

LITTERATUR

  1. Schultz M, Rosted E, Sanders S. Frailty is associated with a history with more falls in elderly hospitalised patients. Dan Med J 2015;62(6):A5058.