Skip to main content

Faldende alder ved påbegyndelse af hoveduddannelsesforløb

Niels Kristian Kjær1, Lise Wejlby Clausen2 & Dorte Qvesel2 1)Forskningsenheden for almen praksis, Syddansk Universitet 2) Den Lægelige Videreuddannelse, Region Syddanmark

24. aug. 2012
3 min.

INTRODUKTION

Det er tidligere vist, at ansøgere til den danske speciallægeuddannelse er relativt gamle.

Et dansk studie fandt således, at ansøgerne i 1999-2003 havde en gennemsnitsalder på 37,4 år og en kandidatalder på 104 måneder.

Videnskabelige kvalifikationer har i de fleste specialer været betragtet som et vigtigt udvælgelseskriterium ved ansættelse i en uddannelsesstilling. Videnskabelig aktivitet vil ofte forlænge tiden fra kandidateksamen til start på speciallægeuddannelsen.

Ved årtusindeskiftet var 60% af alle ansøgere til speciallægeuddannelsen kvinder. Da køn kan påvirke specialevalg, vil en forskydning i kønsfordelingen kunne påvirke den fremtidige rekruttering til de enkelte specialer.

På grund af bekymring for en mulig kommende speciallægemangel har sundhedsmyndighederne ønsket at afkorte tiden fra kandidateksamen til godkendt speciallægeautorisation. Man har i den forbindelse iværksat en regel, som skal tilskynde læger til at færdiggøre speciallægeuddannelsen hurtigt. Denne regel gælder for læger, som er påbegyndt klinisk basisuddannelse efter august 2008.

Formålet med dette studie var at belyse karakteristika for de læger, der er påbegyndt en speciallægeuddannelse i 2009-2011.



Materiale og metoder

Studiet er et registerstudie, der omfattede de 443 læger, som blev ansat i et hoveduddannelsesforløb fra juli 2009 til december 2011 i Region Syddanmark.

Resultater

41% af de ansatte læger var mænd, mens 59% var kvinder. Der var ingen forskydning i årene 2009 til 2011.

Den gennemsnitlige alder ved ansættelsen var 35 år med en kandidatalder på 70 måneder. Dog var ansøgerne fra udenlandske universiteter ældre end ansøgerne fra danske universiteter. Gennemsnitalderen for de danske ansøgere var 34 år med en kandidatalder på 58 måneder. Fra 2009 til 2011 faldt den gennemsnitlige kandidatalder med seks måneder, hvilket svarer til en kandidatalder i 2011 på 56 måneder.

I alt 6% af lægerne havde en godkendt ph.d.-grad, men der var stor variation mellem specialerne. Der var flest ansøgere med en ph.d.-grad i Klinisk farmakologi, Pædiatri og Intern medicin: kardiologi.

61% af lægerne kom fra Syddansk Universitet, mens 14% kom fra Københavns Universitet og 12% fra Aarhus Universitet. 13% var kandidater fra udenlandske universiteter.

Konklusion

Alderen på læger, der påbegynder specialelægeuddannelsen, er faldet mere, end det nye regelsæt kan forklare, da flertallet af ansøgerne i dette studie var kandidater fra før 2008 og således ikke omfattet af regelsættet. Kønsfordelingen på de ansatte læger synes at være stabil. Antallet af ansøgere med en ph.d.-grad i Region Syddanmark er beskedent, men der er stor variation mellem specialerne. På baggrund af disse demografiske data foreslår vi, at der bliver taget højde for dette i karrierevejledningen af læger og i den fremtidige lovgivning om speciallægeuddannelsen.

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2012;59(7):A4476.