Skip to main content

Fonokirurgi af polypper, cyster og noduli på stemmelæberne er gavnlig

Jane Bjerg Jensen1 & Niels Rasmussen2 1) Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet 2) Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Rigshospitalet

12. feb. 2013
3 min.

INTRODUKTION

Fonokirurgi (FK) foretaget ved hjælp af operationsmikroskopet har afløst simple resektioner af benigne læsioner på stemmelæberne. Den forbedrede teknologi tillader radikale, men skånsomme procedurer på stemmelæberne med henblik på forbedring eller retablering af stemmen.

MATERIALE OG METODER

Journaler på alle patienter, der var registreret med ICD-diagnosen DJ38.1 (stemmelæbepolypper) og DJ38.2 (stemmelæbenoduli) på et henvisningscenter i perioden 2003-2007, blev gennemgået. Af disse var 97 patienter korrekt registreret og havde fået foretaget FK. De kunne herefter inddeles i 63 med polypper, 17 med cyster, 12 med noduli og fem med lokaliseret ødem på stemmelæberne. Resultaterne af FK kunne opgøres for 89 patienter, idet otte med polypper ikke mødte op til followup.

Gennemsnitsalderen var 41 år, og 62% af patienterne var kvinder. Rygestatus var opgjort for 97% af patienterne, og 69% var rygere, hvoraf 24% røg mere end 20 cigaretter dagligt. Postoperativ talepædagogisk behandling var registreret for 45 patienter. Followuptiden var gennemsnitligt 3,9 måneder med to besøg. Objektiv vurdering af stemmekvaliteten blev registeret ved Multi-Dimensional Voice Program (MDVP) og subjektiv vurdering ud fra en kategorisering af patientens egen bedømmelse. Videostrobo-skopiske fund blev desuden noteret og sammenholdt med den subjektive vurdering og resultaterne fra MDVP.

RESULTATER

Præoperativt mente 78% af patienterne, at deres stemme var svært hæs, og 22% mente, at deres stemme var moderat hæs. Postoperativt havde 85% af patienterne normal stemme, 13% mente, at deres stemmekvalitet var forbedret, men moderat hæs, mens en patient med cyste og sulcus vocalis havde forværret, svær hæshed. I gruppen af patienter, som ikke havde modtaget talepædagogisk behandling, var stemmen postoperativt upåvirket hos 91% mod 77% i gruppen, der havde modtaget supplerende talepædagogisk behandling. Vi fandt en direkte korrelation mellem normale videostroboskopiske fund og normal stemme. Rygere havde lige så god effekt af behandlingen som ikkerygere.

Kun 20 patienter havde fået foretaget MDVP både præ- og postoperativt. Heraf oplevede 19 (95%) en forbedring af stemmen, og 15 af de 19 patienter havde normale fund ved videostroboskopi. Vi fandt en signifikant forbedring postoperativt på de objektive stemmeparametre jitter, shimmer og Soft Phonation Index (SPI). Postoperative komplikationer var sjældne.

KONKLUSION

FK er et effektivt og hurtigt kirurgisk indgreb med få komplikationer, idet alle patienter på nær en havde gavn af FK. Den objektive evaluering af stemmekvaliteten i form af MDVP blev kun udført både præ- og postoperativt på 20 patienter, men viste signifikant forbedring af de objektive stemmeparametre jitter, shimmer og SPI.

Objektiv vurdering i form af f.eks. MDVP bør udføres på alle patienter præ- og postoperativt. Værdien af talepædagogisk intervention i behandlingsforløbet af stemmelæbepolypper, noduli og cyster bør evalueres i kliniske, randomiserede forsøg.



Korrespondance: Jane Bjerg Jensen , Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet, Blegdamsvej 3, 2200 København N. E-mail: janebjen@sund.ku.dk.

ANTAGET: 3. december 2012

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på www.danmedj.dkingen.

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(2):A4577.