Skip to main content

Frekvensen af inducerede fødsler, vakuumekstraktion og ikkeplanlagt sectio i perioden 1999–2012 i Sverige

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

3. mar. 2016
2 min.

Aktuelle registerbaserede kohortestudie inkluderede 1.078.536 kvinder, som fødte spontant eller blev induceret med henblik på noninstrumentel vaginal fødsel i gestationsuge 37-42. Efterfølgende ikkeplanlagt sectio eller vakuumekstraktion blev også registreret. Data blev analyseret i en logistisk regressionsmodel, og der blev korrigeret for variable med en kendt indflydelse på risikoen for induceret fødsel eller vakuumekstraktion, moders alder, højde, BMI, antal fødsler, fødselsår, fødselsvægt og gestationsalder samt komplikationer i løbet af graviditeten. Frekvensen af inducerede fødsler steg fra 7,7 til 12,9% blandt førstegangsfødende og fra 7,5 til 11,8% blandt flergangsfødende. Induceret fødsel var associeret med 2-3 gange højere risiko for ikkeplanlagt sectio blandt alle kvinder bortset fra flergangsfødende i gestationsuge 37-38. Der var således en >3 gange højere risiko (oddsratio (OR) = 3,20; 95% konfidens-interval (KI): 3,23–3,41) for sectio for kvinder, som havde haft en ukompliceret graviditet og blev igangsat i gestationsuge 39-41. Induceret fødsel var associeret med 20-50% højere risiko for vakuumekstraktion efter justering for potentielle konfoundere. Også induceret igangsætning af ukomplicerede fødsler til termin var associeret med en øget risiko for vakuumekstraktion på omkring 60% (OR = 1,58; 95% KI: 1,53-1,64).

Jordemoder og klinisk lektor Rikke Damkjær Maimburg kommenterer: ”Igangsættelse af fødslen sker hos 25% af de danske gravide. Størstedelen af igangsættelserne sker i ugerne omkring og særligt efter terminen og hos førstegangsfødende uden medicinske komplikationer. Det er netop den gruppe af gravide, den svenske undersøgelse har fundet, har størst risiko for, at afslutte fødslen med vakuumforløsning eller akut sectio efter en igangsættelse. Danmark har i forhold til de øvrige nordiske lande en betydelig højere sectiofrekvens. Der ligger fortsat en klinisk og forskningsmæssig opgave i at kvalificere, hvilke gravide der bør tilbydes en igangsættelse”.

 

Ekéus C, Lindgren H. Induced labor in Sweden, 1999-2012: a population-based cohort study. Birth 2016, 18. jan (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen