Skip to main content

Fremmedlegeme i luftvejene hos et barn

Tine Nielsen Fries & Kirsten Toksvig Larsen

4. feb. 2019
2 min.

En 8,5 mdr. gammel dreng blev indlagt pga. vejrtrækningsbesvær. Han havde været forkølet og hostet i 2-3 dage. Aftenen før var vejrtrækningen blevet påvirket, og han havde i forbindelse med et hosteanfald kastet slim med en lille stribe blod op. En vagtlæge havde da mistanke om pseudocroup.

I børnemodtagelsen var drengen aktiv og nysgerrig, men med tydelig in- og eksspiratorisk stridor og indtrækninger. På røntgenbilleder sås en åbentstående sikkerhedsnål i de øvre luftveje. Han blev overflyttet til en øre-næse-hals-afdeling og i generel anæstesi fjernedes sikkerhedsnålen, som havde den spidse ende i tungebasis og den afrundede ende under stemmebåndsniveau. Efterfølgende var han i velbefindende.

Fremmedlegemeaspiration skal haves in mente hos børn med pludseligt indsættende dyspnø, stridor, hoste, hvæsen, unilateralt nedsat luftskifte [1] eller manglende effekt af behandling af andre mulige diagnoser [2]. Risikoen er højest hos børn under treårsalderen [2]. Hvis der er indikation for røntgenoptagelse, er det vigtigt, at de øvre luftveje bliver inkluderet, når man har mistanke om laryngotrakealt placeret fremmedlegeme [2]. Ved tilstrækkelig stor mistanke om fremmedlegemeaspiration er der indikation for at foretage bronkoskopi, på trods af at der er fundet normale forhold ved en røntgenundersøgelse [3].

Korrespondance: Tine Nielsen Fries. E-mail: tinejn@gmail.com

Publiceret på ugeskriftet.dk: 4. februar 2019

Interessekonflikter: ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

LITTERATUR

  1. Singh H, Parakh A. Tracheobronchial foreign body aspiration in children. Clin Pediatr 2014;53:415-9.

  2. Tan HKK, Brown K, Trevor M et al. Airway foreign bodies (FB): a 10-year review. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2000;56:91-9.

  3. Iversen RH, Klug TE. Fremmedlegemeaspiration hos børn. Månedsskr Alm Praks 2013;5:397-402.