Skip to main content

Fusionskirurgi hjælper ikke patienter med spinalstenose

Patienter med lumbal spinalstenose behandlet med dekompressionskirurgi og fusionskirurgi klarede sig ikke bedre end dem, som udelukkende blev behandlet med dekompressionskirurgi.

Lumbal fusionskirurgi. Foto: YouTube
Lumbal fusionskirurgi. Foto: YouTube

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

28. apr. 2016
2 min.

Patienter med lumbal spinalstenose behandlet med dekompressionskirurgi og fusionskirurgi klarede sig ikke bedre end dem, som udelukkende blev behandlet med dekompressionskirurgi.

Dette klinisk kontrollerede randomiserede studie fra Sverige inkluderede 247 patienter i alderen 50-80 år med lumbal spinalstenose på et eller to niveauer. De blev randomiseret til enten dekompressionskirurgi og fusionskirurgi (fusionsgruppen) eller dekompressionskirurgi uden fusionskirurgi (dekompressionsgruppen). Der blev stratificeret i forhold til præoperativ degenerativ spondylolistese (135 patienter), og det primære endepunkt var scoren på Oswestry Disability Index (ODI) (spændvidde: 0-100, hvor højere score indikerer større funktionsnedsættelse) efter to år. Som sekundære endepunkter anvendte man en seksminuttersgangtest og et sundhedsøkonomisk spørgeskema. Den primære analyse var per protocol, og i alt 19 randomiserede patienter var ikke en del af den primære analyse. Der var ingen signifikant forskel mellem grupperne på ODI-scoren efter to år (27 i fusionsgruppen og 24 i dekompressionsgruppen, p = 0,24) eller i resultaterne af seksminuttersgangtesten (397 m i fusionsgruppen og 405 m i dekompressionsgruppen, p = 0,72).

Resultaterne var sammenlignelige mellem patienter med og uden spondylolistese. Heller ikke efter fem år var der nogen forskel mellem de kliniske endepunkter. Den gennemsnitlige indlæggelsestid var 7,4 dage for fusionsgruppen og 4,1 dage for dekompressionsgruppen (p < 0,001). Operationstiden var længere, blødningen større og operationen dyrere i fusionsgruppen end i dekompressionsgruppen. I løbet af followupperioden på gennemsnitligt 6,5 år blev der foretaget yderligere lumbal rygkirurgi på 22% af patienterne i fusionsgruppen og på 21% af patienterne i dekompressionsgruppen.

Overlæge og rygkirurgisk specialist Rachid Bech-Azeddine vurderer: ”Ved dekompression for spinal stenose i Danmark suppleres kun med fusionskirurgi ved tegn på instabilitet. Definitionen af instabilitet er dog omdiskuteret. Vanligvis opfattes en spondylolistese på et lateralt røntgen som tegn herpå. Det interessante er derfor, at stratificeringen for spondylolistese over eller under 3 mm på et lateralt røntgen ej heller viste forskel i klinisk outcome. Studiet var dog ikke designet til at afklare effekten af supplerende fusion hos patienter med yderligere tegn på instabilitet såsom glidning på fleksion-ekstensions-optagelser på stående/siddende røntgen eller glidning i forhold til MR”.

Försth P, Ólafsson G, Carlsson T et al. A randomized, controlled trial of fusion surgery for lumbar spinal stenosis. N Engl J Med 2016;374:1413-23.

Interessekonflikter: ingen