Skip to main content

Genes and physical functioning in the elderly

Henrik Frederiksen: Forf.s. adresse: Epidemiologi, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, Sdr. Boulevard 23A, 5000 Odense C. E-mail: hfrederiksen@health.sdu.dk Forsvaret fandt sted den 12. marts, 2003. Bedømmere: Jaakko Kaprio , Finland, Jørn Olsen og cand.scient. Torben Kruse . Vejledere: Kaare Christensen, David Gaist og cand.scient. Lis Puggaard.

2. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen der består af fire artikler og en oversigt, er baseret på arbejde udført ved Epidemiologi, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet.

Formålet var at studere indflydelsen af familiære faktorer, genetiske faktorer samlet og specifikke genetiske faktorer på det fysiske funktionsniveau hos ældre. Resultaterne baseres på data fra mere end 10.000 deltagere i undersøgelser foretaget af Det Danske Tvillingregister og Center for Aldringsforskning.

Ekstreme længelevere er per definition sjældne og kan tænkes at være selekterede på grundlag af genetiske faktorer der fremmer en vellykket aldring. I så fald vil børn af længelevende forældre selv ældes med et højere funktionsniveau og bedre helbred end børn af forældre som døde tidligt. Studierne bekræftede at ældres muskelstyrke, kognitivt funktionsniveau og helbred er positivt associeret med forældrenes livslængde, om end effekten er lille.

Den generelle muskelstyrke kan hos ældre estimeres ved gribestyrken. Resultaterne fra studierne blandt 1.757 ældre tvillingepar viste, at 50% af variationen i gribestyrken kan forklares af genetiske forskelle. Denne fænotype benyttes derfor nu til at lede efter specifikke genetiske varianter af betydning for gribestyrken.

Blandt yngre betyder I/D polymorfien i ACE-genet muligvis noget for den fysiske funktion. Hvis dette også gælder ældre ville det være vigtigt for forståelsen af årsager til funktionsindskrænkning. Resultaterne fra studierne kunne imidlertid ikke bekræfte at ACE-genotype betyder noget for hverken funktionsniveauet, de spontane ændringer i den fysiske funktion eller effekten af træning hos ældre.