Skip to main content

Genetic and prenatal epidemiology offebrile convulsions

Mogens Vestergaard: Mogens Vestergaard

2. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra perinatal epidemiologisk forskningsenhed, gynækologisk/obstetrisk afdeling, Århus Universitetshospital, Skejby, og Center for Epidemiologisk Grundforskning ved Institut for Epidemiologi og Socialmedicin, Aarhus Universitet.

Feberkramper (FK) er barnealderens hyppigste form for kramper, men ætiologien er stadig ukendt. Formålet med denne ph.d.-afhandling var at studere den relative betydning af arv og prænatalt miljø.

Afhandlingen består af fem studier baseret på data fra Århus og Ålborg-Odense fødselskohorter, Landspatientregisteret (LPR), Medicinske Fødselsregistre, Danmarks Statistik, spørgeskemaer, telefoninterview og journalgennemgang.

Vi fandt, at: 1) partnerskift hos moderen eller faderen i perioden mellem to graviditeter medførte nedsat risiko for FK, hvis barnet havde ældre søskende, som havde haft FK, men let øget risiko hvis barnet havde ældre søskende, som ikke havde haft FK, 2) risikoen for FK steg med stigende antal FK hos ældre søskende, 3) risiko for FK steg med faldende gestationsalder, fødselsvægt og fødselsvægtratio (observeret/ forventet), 4) der ingen association var mellem prænatal eksponering for alkohol, kaffe og FK, 5) der var en let øget risiko for FK blandt børn eksponeret for mindst ti cigaretter dagligt in utero, 6) der ingen association var mellem præeklampsi og FK efter kontrol for gestationsalder, 7) der ingen støtte var for hypotesen, at FK og vuggedød er ætiologisk beslægtede, og 8) 70% af alle børn med FK registreres i LPR, og 93% af disse diagnoser er korrekte.

Vi konkluderede, at maternelle og paternelle gener, føtal vækst, gestationsalder og måske maternel rygning er associerede til FK, at eksponering for alkohol, kaffe og præeklampsi in utero ikke øger risikoen for FK, at FK og vuggedød ikke er ætiologisk beslægtede samt at datakvaliteten af feberkrampediagnosen i LPR er høj.

Forf.s adresse: Bekkasinvej 7, 8382 Hinnerup.

E-mail: mv@soci.au.dk

Forsvaret fandt sted den 31. maj 2002, kl. 10.00, Auditorium 3, Auditoriehuset, Aarhus Universitet.

Bedømmere: Jens Peter E. Bonde, Kaare Christensen og Finn Ursin Knudsen .

Vejledere: Jørn Olsen, Tine Brink Henriksen, John R. Østergaard og Niels Jørgen Secher .