Skip to main content

Genetiske årsager til autosomal dominant hørenedsættelse i 10 familier

Cand.scient. Kirsten Marie Sanggaard: Forf.s adresse: Glentevej 4, 4. tv., DK-2400 København NV. E-mail: kms@mbg.ku.dk Forsvaret fandt sted den 20. september 2007. Bedømmere: Lars Allan Larsen, Toril Fagerheim og Mikael Petersen , Athen. Vejledere: Lisbeth Tranebjærg og Nanna Dahl Rendtorff. Interesserede kan få et eksemplar af afhandlingen ved henvendelse til kms@imbg.ku.dk eller tranebjaerg@imbg.ku.dk

28. sep. 2007
2 min.

Incidensen af medfødt hørenedsættelse er estimeret til en ud af 1.000 nyfødte, stigende med alderen. Mere end halvdelen af al hørenedsættelse har en genetisk ætiologi. Ud af disse udgør syndromiske former omkring 1/3 og er associeret med tillægsproblemer, såsom øre- og nyre-malformationer i branchio-oto-renal (BOR) syndrom og manglende evne til at svede samt andre ektodermale abnormiteter i Helweg Larsen-syndrom (HLS). Autosomal dominant (AD) nedarvning er rapporteret i 20% af de nonsyndromiske tilfælde, og mere end 50 forskellige loci/gener er blevet rapporteret som udtryk for meget udtalt genetisk heterogeneitet. Der er ikke ét enkelt gen, som forklarer størstedelen af autosomal dominant hørenedsættelse, hvilket besværliggør en molekylær diagnose hos den individuelle patient. Seks danske familier med BOR, en dansk familie med Helweg Larsen-syndrom (HLS) samt tre danske/norske familier med non-syndromisk hørenedsættelse blev undersøgt.

I de seks danske BOR-familier (familie 1-6) blev der fundet fire mutationer i EYA1 og en mutation i SIX1 , medens årsagen til BOR-syndrom ikke kunne identificeres i den sidste familie. Der blev ikke identificeret nogen større deletioner eller duplikationer i EYA1 i de seks familier.

Helweg Larsen-syndromet blev koblet til en ny 10 Mb region på kromosom 1q32.1-q41 via en genomskanning i familie 7. I denne region ekskluderede vi 14 kandidatgener, men sygdomsgenet er stadig ukendt.

I en af de tre familier med nonsyndromisk hørenedsættelse blev en sygdoms-asssocieret mutation fundet i MYO6 . I de to andre familier med nonsyndromisk hørenedsættelse var resultaterne fra genomscreeningen mindre klare, og der må foretages yderligere undersøgelser for at fidne den arvelige årsag.

En grundig fornyet undersøgelse af tidligere publicerede familier er umagen værd, specielt i syndromisk hørenedsættelse, men identifikationen af nye loci/gener som årsag til AD non -syndromic hørenedsættelse er kompliceret af den udtalte genetiske heterogeneitet.