Skip to main content

Gode resultater med slimhindelap ved lukning af mundhuledefekter efter tumorexcision

Pádraig O'Leary & Troels Bundgaard Afdeling for Øre-næse-hals-sygdomme og Hoved-hals-kirurgi, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Sygehus

13. maj 2011
2 min.

Introduktion

Intraorale defekter efter excision af tumorer kan rekonstrueres på flere måder. Ved lukning af små til mellemstore defekter i mundhulen anvendes den såkaldte facial artery musculo-mucosal (FAMM)-lap foruden lukning med en nasolabiallap eller et frit mikrovaskulært transplantat. Dette studie gennemgår vores erfaringer med anvendelsen af FAMM-lappen på Afdeling for Øre-næse-hals-sygdomme og Hoved-hals-kirurgi (Afdeling H) ved Aarhus Universitetshospital Desuden introduceres nye teknikker i tillæg hertil.

Materiale og metoder

Fra juli 2007 til december 2009 fik 23 patienter på Afdeling H foretaget kirurgiske, rekonstruktive indgreb med anvendelse af en FAMM-lap. I alt 22 af disse indgreb skyldtes tumorexcision. Patientinformationerne til denne opgørelse blev indsamlet fra patientjournaler i december 2009. Patienterne blev fulgt fra diagnosetidspunktet til sidste registrerede kontakt med afdelingen på opgørelsestidspunktet. De indsamlede data omfattede bl.a. alder, køn, cigaret- og alkoholforbrug inden operationen samt tumors størrelse, lokalisation og type. Desuden blev der indsamlet data om strålebehandling inden operationen, type af FAMM-lap, eventuelt omfang af postoperative problemer med lappen, postoperativ fødeindtagelse og indlæggelsens varighed. Komplikationskriterierne inkluderede hel eller delvis nekrose af lappen, fuldstændigt tab af lappen, integrationsproblemer, trismus samt postoperativ blødning.

I nogle tilfælde blev metoden til høstning af lappen modificeret for at opnå en større bredde på lappen. Dette muliggjordes ved flytning af papilla ductus parotidei. Desuden anvendtes en ændret teknik involverende corpus adiposum til lukning af donorstedet med henblik på at skabe et mere tilfredsstillende slutresultat.

Resultater

Postoperative komplikationer opstod hos syv (32%) af de 22 patienter. Fire af disse syv havde dog modtaget præoperativ strålebehandling. De observerede komplikationer inkluderede integrationsproblemer, delvis nekrose og blødning. Vi observerede ingen komplikationer i relation til donorstedet. I alle tilfælde blev vitaliteten af lappen skønnet at være tilfredsstillende.

Konklusion

Forfatternes konklusion er, at FAMM-lappen finder god anvendelse ved lukning af mundhuledefekter, der er opstået ved tumorexcision. Der blev observeret god vitalitet med minimal nekrose i alle tilfælde. Det konkluderes desuden, at brugen af FAMM-lappen ikke er kontraindiceret ved tidligere eller samtidig halsdissektion. Derimod synes præoperativ strålebehandling at være uforenelig med proceduren.

FAMM-lappens anvendelsesmuligheder er rige. Muligheden for flytning af ductus parotideus øger yderligere anvendelsen af lappen til lukning af mundhuledefekter af mange forskellige størrelser.

Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(5):A4264