Skip to main content

Hæmoglobin scavenger receptoren (CD163): et tveægget sværd i behandling af malign sygdom

Cand.scient.san. Maciej Bogdan Maniecki: FORF.S ADRESSE: Klinisk Biokemisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, Nørrebrogade 44, 8000 Århus C. E-MAIL: maniecki@maniecki.dk FORSVARET FINDER STED: den 16. oktober 2009, kl. 14.00, Auditorium 2 (lokale 211), bygning 1253 (Søauditorierne), Aarhus Universitet, Århus. BEDØMMERE: Marianne Hokland, Uffe Holmskov og Dominik J. Schaer, Schweiz. VEJLEDER: Holger Jon Møller.

2. okt. 2009
2 min.

Det eksperimentelle arbejde, der danner grundlag for denne ph.d.-afhandling, blev udført ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus (NBG). Formålet med studiet var at undersøge celleoverfladeekspressionen af hæmoglobin-scavenger-receptoren (CD163) på monocytter/makrofager og få yderligere indsigt i de funktionelle aspekter af CD163 ved malign sygdom og anvendeligheden som et diagnostisk og terapeutisk mål.

Hæmoglobin-scavenger-receptoren CD163 er et transmembrant glykoprotein, hvis funktion er at fjerne haptoglobin-hæmoglobin (Hp-Hb)-komplekser fra blodplasma. Receptoren findes på monocytter og modne vævsmakrofager. Det er i flere studier påvist, at CD163 kan anvendes diagnostisk og måske terapeutisk, men anvendelsen besværliggøres af, at det stadig er uklart, i hvor høj grad CD163 udtrykkes på monocytter/makrofager, og om receptoren udtrykkes af andre celletyper.

Det påvises, at mere end 80% af monocytterne i blodbanen udtrykker CD163. Derudover blev CD163 identificeret på to subpopulationer af myeloide dendritiske celler.

CD163 ekspressionen blev undersøgt i biopsier fra blærecancerpatienter, hvor CD163 må forventes hovedsageligt at stamme fra tumorassocierede makrofager (TAMs). Høj CD163 mRNA-ekspression var signifikant associeret med dårlig overlevelse. Frem for alt påvises det, at CD163 også er udtrykt på en del af tumorcellerne, muligvis som følge af en cellefusion mellem tumorceller og CD163-positive TAMs.

Et nyt syndrom blev identificeret hos leukæmipatienter i CD33-målrettet behandling med immunotoksinet gemtuzumab ozogamicin. Syndromet viste sig at skyldes en svær makrofagdepletering (MaDS) med ophobning af frit hæmoglobin i blodplasma og deraf følgende toksiske virkninger. Herudover påvises det, at CD33 mod forventning er kraftigt udtrykt på hepatocytter. Dette gør dem udsatte for den CD33-målrettede kemoterapeutiske behandling, som kan føre til levertoksicitet.

Samlet set viser ph.d.-afhandlingens data, at CD163 har potentiale som et diagnostisk redskab ved tilstande, der implicerer monocyt/makrofag-systemet. CD163 er tidligere foreslået som terapeutisk target ved akut myeloid leukæmi. Ph.d.-afhandlingens data tyder på, at CD163 måske også kan være et target for behandling ved andre typer af cancer.