Skip to main content

Hjerte-CT eller invasiv koronarangiografi til initial udredning af stabil angina pectoris?

Multinationalt europæisk studie konkluderer, at hjerte-CT og invasiv koronarangiografi er ligeværdige hos både mænd og kvinder med moderat sandsynlighed for koronararteriesygdom.

Illustration: Colourbox
Illustration: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

26. jan. 2023
2 min.

Mens invasiv konventionel koronarangiografi (KAG) fortsat er guldstandard, anvendes hjerte-CT med stigende hyppighed til at udelukke koronararteriesygdom hos patienter med stabil angina og intermediær prætestsandsynlighed. Nogle studier har dog antydet, at undersøgelsen har en lavere diagnostisk værdi hos kvinder end hos mænd. Et nyt randomiseret studie inkluderer 2.002 kvinder og 1.559 mænd og undersøger forekomst af koronararteriesygdom og prognose hos patienter med stabile brystsmerter, som blev randomiseret til enten initial hjerte-CT eller initial KAG. Studiet viser, at man fandt samme forekomst af koronararteriesygdom ved de to undersøgelsesmodaliteter. Der var heller ikke forskelle i kardiovaskulære events mellem de to grupper i de efterfølgende 3,5 år, og derfor konkluderede forfatterne, at hjerte-CT og KAG er ligeværdige både hos mænd og kvinder.

Overlæge Merete Heitmann, Hjerteafdelingen, Bispebjerg Hospital, kommenterer: »I udredningen for kronisk koronart syndrom er en grundig anamnese med vægt på symptomer, risikofaktorer og klinisk undersøgelse væsentlig. Vurdering af komorbiditet, livskvalitet og behandlingspræferencer er også vigtige elementer for at undgå unødige undersøgelser. Den kliniske sandsynlighed for kronisk koronart syndrom kan estimeres ved brug af en prædiktionsmodel inkluderende patientens alder, køn og risikofaktorer.

I studiet undersøges, om der er forskel mellem mænd og kvinder ved brug af hjerte-CT og KAG, som den initiale undersøgelsesmodalitet i en population med en estimeret risiko på 10-60% for kronisk koronart syndrom. I studiet fandtes ingen forskel i det primære endepunkt, og resultaterne er således i overensstemmelse med den måde, vi i dag i Danmark udreder patienterne. Generelt bør patienter med klinisk sandsynlighed ≤ 5% ikke udredes yderligere for kronisk koronart syndrom. Patienter med klinisk sandsynlighed på 6-15% kan eventuelt udredes, mens patienter med klinisk sandsynlighed > 15% som udgangspunkt bør udredes noninvasivt. KAG opfattes i dag ikke som en screeningsundersøgelse, og kun få patienter bør henvises direkte til KAG«.

INTERESEKONFLIKTER: ingen