Skip to main content

Høj kvalitet og nyhedsværdi er nøgleordene for den videnskabelige publicering i Ugeskriftet

Anja Pinborg Ugeskr Læger 2015;177:V67635

29. jul. 2015
4 min.

Den videnskabelige redaktion på Ugeskrift for Læger er så privilegeret at modtage et stadigt stigende antal manuskripter – både original- og statusartikler samt kasuistikker. Vi på redaktionen sætter meget stor pris på jeres bidrag. Men en stor tilgang af artikler og begrænset spalteplads betyder desværre, at vi er nødt til at afvise flere artikler nu end tidligere, for at tiden til publicering forbliver rimelig.

Ugeskriftets forhenværende redaktør søsatte allerede processen med begrænsning af artikler til publicering, idet forfatterne skulle forhøre sig om interessen fra Ugeskriftets side, inden de indsendte statusartikler og kasuistikker. Siden årsskiftet er alle forespørgsler blevet evalueret på det ugentlige redaktionsmøde. Dette har betydet en væsentlig reduktion i antallet af disse artikler, og samtidig har vi pauseret med kvalitetsudviklingsartikler og temanumre.

Originalartikler publiceres kun i Danish Medical Journal (DMJ). Impact factor for DMJ er nu 1,072 efter i en lang årrække at have været noget svingende og et enkelt år tæt på to. På redaktionen vil vi meget gerne hæve impact factor til det niveau igen, ikke bare ud fra den betragtning at en høj impact factor i sig selv er ønskværdig, men fordi vi gerne vil bevare DMJ som et interessant videnskabeligt tidsskrift, der har stor nyhedsværdi og publicerer velgennemførte studier.

Derfor tager vi nu fat på DMJ, hvor vi er nødt til at være mere selektive i forhold til de originalartikler, vi kan tage ind til redaktionel behandling. Vi vil derfor også være nødsaget til at afvise flere artikler end tidligere. Afvisning af en artikel behøver ikke være begrundet i kvaliteten af undersøgelsen, men kan bero ene og alene på nyhedsværdien i studiet i forhold til andre indkomne studier. Det kan synes hårdt for den enkelte forfatter, at vi ikke altid kan give en individuel bedømmelse af artiklen, men det er desværre en redaktionel nødvendighed.

Redaktionen har gennem længere tid brugt uforholdsmæssig meget tid på publikationer fra udlandet af videnskabelig meget ringe kvalitet. Ganske få udenlandske artikler er blevet publiceret, og disse har fået meget få citationer. For at optimere resurseforbruget har Lægeforeningens bestyrelse derfor besluttet, at redaktionen fremover kun modtager manuskripter, hvor mindst en af medforfatterne er medlem af Lægeforeningen.

En anden redaktionel udfordring er, at vi til Ugeskriftet modtager et stadigt stigende antal artikler, som omhandler ledelse, organisering og kvalitetssikring. Denne type af artikler har bestemt deres berettigelse og kan være med til at skabe en rigtig god debat. Artiklerne er dog desværre ofte svære at placere inden for den videnskabelige redaktions rammer, men det skisma vil redaktionen søge at løse i fremtiden ved at skabe nye artikelformer.

Visionerne for redaktionen er at publicere videnskabelige artikler af høj kvalitet med nyhedsværdi for læserne. Ugeskriftet er et dansk videnskabeligt tidsskrift, hvorfor vi gerne vil publicere artikler med et dansk islæt eller med aktualitet for læger i Danmark. Samtidig vil vi gerne skabe en større berøringsflade med Lægehåndbogen, så opdaterede guidelines vil kunne føre til en statusartikel inden for et givent område. Det samme gælder samarbejdet med specialeselskaberne, hvor vi gerne ser, at udarbejdelse af guidelines ligeledes kunne udmunde i en statusartikel eller et systematisk review i Ugeskriftet hhv. DMJ. På linje med BMJ vil vi gerne skabe en sammenhæng mellem kurser i Lægeforeningen og Ugeskriftet.

Medicinske nyheder er de mest læste sider i Ugeskriftet, og redaktionen har derfor opprioriteret dette område, idet vi samtidig sætter fokus på formidling af det videnskabelige indhold, både medicinske nyheder og videnskabelige artikler, på flere platforme.

Flere end 90% af alle læger læser Ugeskriftet, og det skulle de gerne blive ved med. På redaktionen er vi stolte af Ugeskriftet og DMJ, og betydningen af et dansk videnskabeligt tidsskrift bør ikke undervurderes. Men det forpligter os samtidig til at holde et højt fagligt niveau, så interessen for Ugeskriftet og DMJ fastholdes.

Jeg ser frem til at tage fat på redaktionsarbejdet.

 

KORRESPONDANCE:

Anja Pinborg, Videnskabelig redaktør på Ugeskrift for

Læger og Danish Medical Journal.

E-mail: anja.bisgaard.pinborg.01@regionh.dk

Interessekonflikter:

ingen. Forfatterens ICMJE-

formular er tilgængelig

sammen med lederen på Ugeskriftet.dk