Skip to main content

Hospitalslægers evaluering af klinisk farmaci viste øget fokus på kvalitetsforbedring og omkostningsreduktion

Lene Juel Kjeldsen1, Trine Bjerregaard Jensen2 & Jens Jørn Jensen3 1) Amgros I/S, SAFE, 2) Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup, Hospitalets apotek, og 3) Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup, Intensivafdelingen

6. maj 2011
2 min.

Introduktion

Regionshospitalet formodes at skulle ændre status til akuthospital, hvilket kan resultere i behandling af flere patienter med komplicerede sygdomstilstande og dermed forøgede lægemiddeludgifter, især på Intensivafdelingen. Ifølge litteraturen og tidligere erfaringer fra Regionshospitalet med klinisk farmaci på en medicinsk afdeling kan inddragelse af kliniske farmaceuter medføre, at kvaliteten i lægemiddelbehandlingen øges, og at omkostningerne reduceres.

Formålene med dette studie var: 1) at evaluere hospitalslægers tilfredshed med lægemiddelservicer, der blev leveret af en klinisk farmaceut, 2) at undersøge og dokumentere, i hvilket omfang en klinisk farmaceut kunne forbedre lægemiddelkvaliteten og reducere lægemiddelomkostningerne på en intensivafdeling, og endelig 3) at identificere, hvilke andre typer af opgaver den kliniske farmaceut blev bedt om at udføre i projektforløbet.



Materiale og metoder

Projektet blev gennemført fra 1. februar til 31. august 2008 på Intensivafdelingen på Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup. Interventionen bestod i, at en række opgaver blev udført af en klinisk farmaceut, herunder medicingennemgang af alle indlagte patienter og identifikation af fokusområder med ændringspotentiale. Evalueringen omfattede dokumentation af de interventioner, der blev udført af den kliniske farmaceut, samt at hospitalslægerne udfyldte et spørgeskema ved projektets afslutning.

Resultater

Størstedelen af hospitalslægerne rapporterede, at den kliniske farmaceut havde øget deres fokus på lægemiddelkvalitet (70%) og lægemiddelomkostninger (76%). Dette korrelerede med den kliniske farmaceuts interventioner, som resulterede i forbedret kvalitet af lægemiddelbehandlingen og afstedkom en estimeret årlig besparelse på mindst 330.000 kr. gennem valg af fokusområder til intensiv intervention i forhold til lægemiddelbehandlingen. Den kliniske farmaceut blev bedt om at varetage forskellige lægemiddelrelaterede opgaver i projektforløbet. Endvidere rapporterede hospitalslægerne, at de havde oplevet, at den kliniske farmaceut var kvalificeret til at varetage mange lægemiddelrelaterede opgaver - og mange hospitalslæger meddelte, at de have haft gavn af input vedrørende disse opgaver.

Konklusion

Resultaterne fra projektet viste positivt feedback fra hospitalslægerne om servicer leveret af en klinisk farmaceut, hvilket indikerer, at den kliniske farmaceut var en værdifuld faglig sparringspartner for hospitalslægerne.

Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(5):A4261

Ekstern finansiering: ingen

Forsøgsregistrering: ingen