Skip to main content

Hovedparten af afdelinger følger nationale danske anbefalinger for kontrolprogram efter operation for kolorektal cancer

Jakob Lykke1, Ole Roikjær1, 2 & Per Jess1, 2

2. sep. 2013
2 min.

INTRODUKTION

Den postoperative kontrol efter kirurgi for kolorektal cancer blev evalueret i 2003, hvor der blev påvist stor variation i anvendelsen samt udførelsen af denne. Siden da er antallet af opererende afdelinger reduceret med 50%, og Danish Colorectal Cancer Group (DCCG) er udkommet med nogle minimumsanbefalinger for, hvad et postoperativt kontrolprogram bør indeholde.

Formålet med denne undersøgelse var at beskrive, om den postoperative kontrol ved kolorektal cancer i Danmark har ændret sig, efter der er sket en reduktionen i antallet af opererende afdelinger samt er kommet centralt udmeldte anbefalinger til indholdet af et kontrolprogram.

MATERIALE OG METODER

Der blev udsendt spørgeskemaer til de 19 kirurgiske afdelinger, der i 2012 udførte operationer for kolorektal cancer. Der blev spurgt om kontrol for metastatisk sygdom og recidivsygdom samt om kontrol for metakrone cancere. Der blev ligeledes spurgt om kontrolmodaliteter og tidsintervaller mellem kontrollerne.

RESULTATER

Alle 19 afdelinger besvarede spørgeskemaet. Alle havde et formaliseret kontrolprogram at tilbyde deres patienter efter kurativ kirurgi for kolorektal cancer. DCCG’s anbefalinger blev imødekommet med henblik på opsporing af levermetastaser på 17 afdelinger (89%), med henblik på opsporing af lungemetastaser på 16 afdelinger (84%) og med henblik på opsporing af metakrone cancere ligeledes på 16 afdelinger (84%). Vi fandt imidlertid, at der var stor variation i valget af kontrolmodaliteter samt i hyppigheden i brugen af disse.

KONKLUSION

Sammenlignet med 2003 havde de efter centralisering nu 50% færre afdelinger, der udførte kirurgi for kolorektal cancer i 2012, alle et formaliseret postoperativt kontrolprogram. Vi fandt, at hovedparten af afdelingerne levede op til DCCG’s minimumsanbefalinger for, hvad et sådant kontrolprogram bør indeholde. Centraliseringen af den kirurgiske behandling for kolorektal cancer samt det øgede fokus på de centralt udmeldte retningslinjer for den postoperative kontrol har formentlig medvirket til dette. Dette vil forhåbentlig bidrage til fremadrettet at øge overlevelsen efter kirurgi for kolorektal cancer.

Forskning på området er dog fortsat påkrævet, før den optimale postoperative kontrol efter kolorektal cancerkirurgi kan tilbydes. De snarlige resultater fra et stort randomiseret internationalt followupstudie (COLOFOL) vil forhåbentlig kunne bidrage til yderligere afklaring inden for området.

KORRESPONDANCE: Jakob Lykke, Kirurgisk Afdeling, Roskilde Sygehus, 4000
Roskilde. E-mail: jaklyk@gmail.com

INTERESSEKONFLIKTER: ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk.

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(7):A4664.