Skip to main content

Ikke alle åreknudebehandlinger er lige gode

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

20. okt. 2015
2 min.

I dag anvendes flere forskellige teknikker til at behandle åreknuder på benene. Hvilken teknik, der især på længere sigt giver de bedste resultater, er kun sparsomt undersøgt. Det var således formålet med dette hollandske randomiserede studie.

I forsøget indgik 223 patienter. På i alt 224 underekstremiteter (UE) med varicer i vena saphena magna (VSM) udførte man enten konventionel kirurgi (KK; n = 69), endovenøs laserablation (EVLA; n = 78) eller ultralydvejledt skumbehandling (UGSF; n = 77).

Det primære effektmål var destruktion/fravær af det behandlede venesegment efter fem år. Af de i alt 193 (86%) UE, som da var tilgængelige for opfølgning, var dette opnået for 85% (95% konfidens-interval (KI): 75-92%) i KK-gruppen, 77% (95% KI: 66-86%) i EVLA-gruppen og 23% (95% KI: 14-33%) i UGSF-gruppen. Ligeledes som udtryk for behandlingseffekt vurderede man fravær af VSM-refluks over knæhøjde; dette blev fundet for hhv. 85% (95% KI: 73-92%), 82% (95% KI: 72-90%) og 41% (95% KI: 30-53%). Livskvalitet blev målt vha. både et sygdomsfokuseret og et mere generelt orienteret spørgeskema. Hvad angik førstnævnte, forværredes scorerne for UGSF-gruppen over tid, og scorerne var desuden signifikant ringere end for EVLA-gruppen (p = 0,013). Når man vurderede livskvalitet mere generelt, var der ingen signifikante forskelle i scorerne mellem de tre grupper.

Overlæge Niels Bækgaard, Karkirurgisk Klinik, Gentofte Hospital og Rigshospitalet, kommenterer: »Dette er det tredje randomiserede arbejde omhandlende behandling af magnavaricer med fem års opfølgning, men nu med skumbehandling som den tredje behandlingsarm. Tendensen er den samme som fra tidligere samt fra ikkerandomiserede arbejder, nemlig at skum er den ringeste metode til at lukke magnavenen sammenlignet med andre metoder. De sygdomsspecifikke scorer afspejler også disse forhold i denne undersøgelse. Det skal bemærkes, at den gennemsnitlige brugte mængde af skum er relativt lav i undersøgelsen. Forfatterne diskuterer, at skum kan bruges til patienter, hvor der er kontraindikation for kirurgi og laser, til ældre patienter samt til patienter med recidivvaricer også sammen med en af de andre metoder. Resultatet ændrer således intet i forhold til de danske guidelines«.

Interessekonflikter: ingen

van der Velden SK, Biemans AA, de Maeseneer MG et al. Five-year results of a randomized clinical trial of conventional surgery, endovenous laser ablation and ultrasound-guided foam sclerotherapy in patients with great saphenous varicose veins. Br J Surg 2015;102:1184-94.