Skip to main content

Immunterapi til avanceret blærekræft

Behandling af avanceret blærekræft med det antineoplastiske antistof atezolizumab fører til samme overlevelse, men til færre bivirkninger end kemoterapi.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

29. mar. 2018
2 min.

Patienter med avanceret blærekræft har dårlig prognose, da sygdommen har tendens til at progrediere til trods for en livsforlængende effekt af cisplatinbaseret kemoterapi. De fleste af disse kræftformer udgår fra urotelet, og nye tumorbiologiske studier tyder på, at urotelderiverede tumorer kan være modtagelige for immunterapi. Atezolizumab er et monoklonalt antistof, som binder sig til et protein kaldet PD-L1 (programmeret død-ligand-1), som udtrykkes på tumorceller og tumorinfiltrerende immunceller. Den antineoplastiske mekanisme af atezolizumab formodes at være en aktivering af T-celler, så de bedre kan finde og destruere tumorceller. I en ny international undersøgelse omfattende 931 patienter med lokalt avanceret eller metastaserende blærekræft, som udviste progression på cisplatin, sammenlignes atezolizumab med andenlinjekemoterapi. Forfatterne konkluderer, at mens overlevelsen var den samme i de to grupper, var der langt færre bivirkninger i atezolizumabgruppen.

Overlæge Helle Pappot, Rigshospitalet, kommenterer: ”Også på Rigshospitalet har vi deltaget i det internationale forskningsprojekt IMvigor211, som har ført til ovenstående resultater. Det er glædeligt for en patientgruppe, der er belastet af symptomer på kræftsygdom og for mange også komorbiditet, at der nu findes mindre bivirkningsgivende behandlinger. Immunterapi med lægemidlerne nivolumab og pembrolizumab, som begge interagerer med PD-1/PD-L1, er netop blevet godkendt i Danmark og er nu anbefalet af Medicinerrådet, som andenlinjebehandling af avanceret blærekræft, der initialt er behandlet med platin. Disse præparater har en lignende bivirkningsprofil i forhold til atezolizumab og har tillige vist en overlevelsesgevinst sammenlignet med standardandenlinjekemoterapi. Blærekræftpatienter har imidlertid brug for bedre symptomlindrende og livsforlængende behandlinger, og der pågår aktuelt mange kliniske studier med nye stoffer rettet mod PD-1/PD-L1 alene eller i kombination med andre antineoplastiske midler. Der er derfor velbegrundet håb om, at behandling af avanceret blærekræft kan forbedres betydeligt i de kommende år”.

Powles T, Duran I, van der Heijden MS et al. Atezolizumab versus chemotherapy in patients with platinum-treated locally advanced or metastatic urothelial carcinoma (IMvigor211): a multicentre, open-label, phase 3 randomised controlled trial. Lancet 2018;391:748-57.

Interessekonflikter: HP har deltaget i advisory board for MSD, modtaget forskningsmidler fra MSD, Pfizer, Janssen, Sanofi, Abbvie, Roche og har deltaget i kongresser betalt af Pierre-Fabre, Roche, Bayer, Sanofi og Pfizer.