Skip to main content

The impact of smoking on the perioperative course and the effect of preoperative smoking intervention

Overlæge Ann Merete Møller: Forf.s adresse: Anæstesiologisk Afdeling I, Amtssygehus i Herlev, DK-2730 Herlev. E-mail: annmo@herlevhosp.kbhamt.dk Forsvaret finder sted den 8. december 2006, Auditorium A, Teilum-bygningen, Frederik V's Vej 11, København. Opponenter: Jes Bruun Lauritzen, Finn Gyntelberg og Niels H. Secher.

20. nov. 2006
2 min.

Disputatsen er baseret på otte tidligere publicerede artikler og en sammenfattende oversigt. Arbejdet er udført på Anæste-siologisk Afdeling, H:S Bispebjerg Hospital.

Rygere har betydeligt større risiko for at pådrage sig lunge-, kredsløbs-, infektiøse og sårhelingskomplikationer i forbindelse med kirurgi sammenlignet med ikkerygere. Den fysiologiske baggrund for dette er rygningens virkning på lungefunktion, kredsløbsfunktion, det immunologiske system og evnen til at hele sår.

Litteraturgennemgang viste mange undersøgelser, der påviste rygning som risikofaktor for en bred vifte af per- og postoperative komplikationer, men ikke nogen kontrollerede undersøgelser, der kunne belyse effekten af rygeintervention før kirurgi på patienternes rygevaner eller risikoen for post-operative komplikationer.

Formålet med undersøgelserne var at belyse betydningen af rygning for forekomsten af komplikationer efter kirurgi.

Rygere havde betydeligt større risiko for at udvikle hjerte-lunge-komplikationer og sårkomplikationer, og hyppigheden af postoperativ indlæggelse på intensiv afdeling var øget for rygere sammenlignet med ikkerygere.

For at undersøge effekten af præoperativ rygeintervention gennemførtes et randomiseret studie af patienter til enten kontrolgruppe eller intensiv rygeintervention 6-8 uger før elektiv hofte- eller knæalloplastik.

I interventionsgruppen stoppede 64% af patienterne rygning fuldstændig fra 6-8 uger før kirurgi til 10 dage efter. Interventionen reducerede effektivt antallet af komplikationer efter kirurgi. I kontrolgruppen opstod en betydende komplikation hos 52%, sammenlignet med 18% i interventionsgruppen. Effekten var mest udtalt for sårkomplikationer, som sås hos 31% i kontrolgruppen, imod 5% i interventionsgruppen. Risikoen for hjerte-lunge-komplikationer blev ligeledes reduceret. Endvidere fandtes effekten af rygeintervention at være størst hos patienter med et godt socialt netværk.

Ved fokusgruppeinterview med deltagerne i interventionen kom det frem, at alle patienter var meget tilfredse med at blive tilbudt deltagelse i rygeafvænningstilbud. Faktorer, der efter patienternes mening fremmede sandsynligheden for rygestop før kirurgi, var gratis nikotinsubstitution, konsultationer hos projektsygeplejersken og røgfrie omgivelser på hospitalet.

Sammenfattende viser undersøgelserne en betydeligt øget komplikationsfrekvens hos rygere, en overordentlig god effekt af præoperativ rygeintervention på såvel rygevaner som komplikationsfrekvens og en god accept af interventionen fra patienternes side. Der er klar videnskabelig dokumentation for, at indførelse af systematisk præoperativ rygeintervention 6-8 uger før kirurgi øger sandsynligheden for et komplikationsfrit perioperativt patientforløb.