Skip to main content

Inhalationssteroid og risiko for pseudomonas aeruginosa ved kronisk obstruktiv lungesygdom

Dansk registerstudie finder sammenhæng mellem anvendelsen af inhalationssteroid og øget risiko for luftvejsinfektion med pseudomonas.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

1. feb. 2022
2 min.

Inhalationssteroider (ICS) har gavnlig effekt med hensyn til at reducere risikoen for eksacerbationer hos patienter med hyppige eksacerbationer og tendens til eosinofili, men behandlingen er associeret til øget risiko for pneumoni og infektion med mykobakterier. Et nyt studie anvender data fra Dansk Register for KOL, som kobles sammen med Landspatientregistret og Receptregistret for at estimere risikoen for luftvejsinfektion med Pseudomonas aeruginosa og forbruget af ICS. Blandt over 20.000 patienter, som blev inkluderet i perioden 2010-2017, finder forfatterne en dosis-respons-sammenhæng mellem ICS og fund af P. aeruginosa. Patienter, som fik lavdosis-ICS, havde 1,4 gange højere risiko end patienter, som ikke fik ICS, mens patienter, som fik højdosis-ICS havde en 3,6 gange højere risiko.

Professor, overlæge Ole Hilberg, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet, kommenterer: »Det er endnu en gang spændende at se, hvordan danske registre kan hjælpe os med at forstå og bekræfte sammenhænge. Vi ved fra store internationale studier af KOL, at ICS kan øge risikoen for generel bakteriel kolonisering og pneumoni. Det danske studie viser også en sammenhæng mellem dosis af ICS og forekomsten af den ’kedelige’ Pseudomonas-bakterie, som desværre let bliver kronisk. Den vil i en del tilfælde kunne medvirke til at forværre patientens lungetilstand, og derfor er den vigtig at undersøge for og være opmærksom på. Sådan som det nye studie er sat op, kan man desværre ikke med sikkerhed sige, at der er tale om en kausal sammenhæng mellem dosis af ICS og forekomsten af P. aeruginosa. Forekomsten af bakterien afspejler også, hvor syge patienterne er. Således har patienterne med Pseudomonas lavere vægt, ringere lungefunktion, flere hospitalsindlæggelser, større forbrug af peroralt steroid og antibiotika. Man har taget mange af disse faktorer med i en statistisk model for at forsøge at korrigere for dem. Det er dog stadig et spændende studie, der gør os opmærksom på, at der kan være en mere eller mindre direkte sammenhæng mellem ICS og risiko for pseudomonas i luftvejene«.

Eklöf J, Ingebrigtsen TS Sørensen R et al. Use of inhaled corticosteroids and risk of acquiring Pseudomonas aeruginosa in patients with chronic obstructive pulmonary disease. Thorax 2021 (online 26. aug).

INTERESSEKONFLIKTER: OH har deltaget i advisory boards for GSK, AZ, MSD, BI, TEVA, Sanofi Chiesi og modtaget forskningsmidler fra BI, GSK, BI, AZ, Sanofi.