Skip to main content

Interventioner, som kan forhindre utilsigtede genindlæggelser af ældre medicinske patienter

Muligheden for, at en intervention reducerer genindlæggelser, er størst ved de mest omfattende og mest langvarige interventioner.
Illustration: Colourbox
Illustration: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

20. mar. 2021
2 min.

Den demografiske udvikling medfører, at flere og flere patienter, som indlægges på hospitalerne, er over 65 år gamle. Der har igennem en årrække været stort fokus på at begrænse de hyppige genindlæggelser, som tit ses i denne patientgruppe, der ofte benævnes som de ældre medicinske patienter. Et nyt dansk systematisk review fokuserer på effekter af forskellige interventioner, som kan forhindre genindlæggelse. Forfatterne har udvalgt studier, hvor interventionen omfattede tiltag før og efter udskrivelsen. Desuden måtte studierne ikke omfatte kirurgiske patienter og heller ikke fokusere på en bestemt diagnose, men inkludere en bred gruppe af medicinske patienter. Reviewet medtager 11 studier med 1.951 patienter og repræsenterer 15 forskellige interventioner. Forfatterne konkluderer blandt andet, at de mest omfattende og længerevarende interventioner, som strakte sig over en måned, og de interventioner, som inkluderede de mest skrøbelige risikopatienter, havde den største mulighed for at reducere genindlæggelser.

Ledende overlæge Finn Rønholt, Medicinsk Afdeling, Herlev-Gentofte Hospital, kommenterer: »Resultaterne af dette studie underbygger de erfaringer og den evidens, som også en række danske studier har været med til at tilføre på området. Forebyggelse af genindlæggelser blandt ældre skrøbelige medicinske patienter kræver en koordineret og målrettet indsats rettet mod en udvalgt patientgruppe. Yderligere, at en sådan indsats skal ske som en kontinuerlig proces indledt før udskrivelsen og videreført over længere tid efter, at patienten er udskrevet. Dette understøtter behovet for et tæt samarbejde mellem hospitaler, modtagende kommuner og praktiserende læger. Studiet lader dog fortsat en række spørgsmål være ubesvaret – herunder ikke mindst, hvilke metoder patienterne bedst bliver udvalgt ud fra. Det er også fortsat uklart, hvilke af de mange opfølgende tiltag, som tilbydes efter udskrivelsen, der har den største forebyggende effekt«.

Rasmussen LF, Grode LB, LangeJ et al. Impact of transitional care interventions on hospital readmissions in older medical patients: a systematic review. BMJ Open 2021;11:e040057.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen