Skip to main content

Januskinasehæmmer udløste verrucae

Lykke Skaarup

1. mar. 2021
1 min.

En 36-årig kvinde fik diagnosticeret psoriasisartritis i 2001. Forløbet var præget af svær erosiv artritis, og diverse disease-modifying antirheumatic drugs førte ikke til sygdomsremission.

I 2018 påbegyndtes behandling med en januskinase-hæmmer (JAK-inhibitor), baricitinib, der havde eklatant effekt på hendes artritis. Kort efter start på behandlingen med JAK-inhibitoren udviklede hun talrige verrucae vulgaris. En pause i JAK-inhibitorbehandlingen medførte svind af disse verrucae, men de gendannede sig, efter at behandlingen blev genoptaget.

Der er p.t. indregistreret to JAK-inhibitorer til behandling af artritis i Danmark. Baricitinib inhiberer især JAK1 og JAK2. Tofacitinib inhiberer især JAK1 og JAK3 [1]. Begge farmaka kan øge forekomsten af herpes zoster (HZ)-infektioner, men der er ikke rapporter om påvirkning af sygdomme i relation til humant papillomvirus (HPV). Fremvækst af HPV sker sandsynligvis via hæmning af nogle af de samme immunologiske mekanismer, der bekæmper HZ. Denne sygehistorie støtter således, at JAK-inhibitorerne kan give nedsat forsvar over for latente vira ud over HZ, hvilket i dette tilfælde førte til undersøgelse for HPV-associeret cervixdysplasi.

Korrespondance: Lykke Skaarup. E-mail: lykkskaa@rm.dk
Publiceret på Ugeskriftet.dk: 1. marts 2021
Interessekonflikter: ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelig sammen

Referencer

Litteratur

  1. Frøling M, Deleuran B. Januskinaser/signal transducer and activator of transcription-inhibition er en ny behandlingsmulighed ved reumatoid artritis. Ugeskr Læger 2017;179:V05170383.