Skip to main content

Knæbelastninger og knælidelser blandtgulvlæggere og tømrere

Lilli Kirkeskov Jensen: Forf.s adresse: Bøgevænget 64, 7800 Skive. Forsvaret finder sted den 23. januar 2002, kl. 13.00, Festsalen, Skive Sygehus. Bedømmere: L ektor Herman Knudsen, docent, ph.d. Per Langaa Jensen og Johan Hviid Andersen. Vejledere: Sigurd Mikkelsen og ph.d. Lise Busk Kofoed.

2. nov. 2005
2 min.

Handlemuligheder for forebyggelse

Ph.d.-afhandlingen er udgået fra Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, Aalborg Universitet under ansættelse på henholdsvis arbejdsmedicinsk klinik, Amtssygehuset i Glostrup, og arbejds- og miljømedicinsk afdeling, Skive Sygehus. Afhandlingen består af fire allerede publicerede artikler og resultater fra en endnu ikke publiceret undersøgelse.

Formålet var at belyse, om der er en sammenhæng mellem knæbelastende arbejde og udvikling af selvrapporteret knæbesvær samt klinisk og røntgenologisk påviste knælidelser og at belyse nogle af de handlemuligheder, der findes for forebyggelse.

Undersøgelsen omfatter et litteraturstudie om arbejdsbetingede knælidelser samt en tværsnitsundersøgelse foretaget i 1994/1995 af gulvlæggere, tømrere og typoteknikere med henholdsvis meget, moderat og ingen knæbelastninger i arbejdet samt en spørgeskemaundersøgelse og interview foretaget i 1999/2000.

Resultaterne af undersøgelsen fra 1994/1995 pegede på en øget prævalens af selvrapporteret knæbesvær blandt faggrupper med knæbelastende arbejde. Tidligere undersøgelser støttet af dette studie tyder på, at mange års arbejde med et betydeligt omfang af knæbelastende arbejdsstillinger er en risikofaktor for udvikling af knæosteoartrose.

Ved en fornyet spørgeskemaundersøgelse i 1999/2000 blandt gulvlæggere fandtes uændret mange med klager over knæbesvær, ligesom der ikke var sket nogle ændringer forebyggelsesmæssigt. Nogle af de barrierer, der er mod forandringer, kan forklares ud fra håndværkerkulturen og mesterlæreprincippet. I forbindelse med ændringer i arbejdsmeto- der og supplerende uddannelse er det centralt at tage højde for kulturen inden for fagområdet. Disse forhold kan formentlig overføres på et bredt udsnit af andre brancher - ikke blot inden for bygge- og anlægsområdet.