Skip to main content

Komplethedsgrad og validitet af Dansk Frakturdatabase

All fractures registered in the Danish Fracture Database are classified according to AO Fracture Classification.
All fractures registered in the Danish Fracture Database are classified according to AO Fracture Classification.

Kirill Gromov1, Jakob V. Fristed2, Michael Brix2 & Anders Troelsen1

21. okt. 2013
2 min.

Introduktion

Traumatologi er et af de største ortopædkirurgiske subspecialer, og frakturrelaterede operationer er blandt de hyppigste ortopædkirurgiske indgreb. På trods af dette har man endnu ikke indført registrering, systematisk kvalitetssikring eller monitorering af frakturrelateret kirurgi, hvilket længe har været standard i flere af de elektive specialer. Dansk Frakturdatabase (DFDB) er et webbaseret kvalitetssikringsværktøj, som er udviklet med fokus på registrering og kvalitetsmonitorering af frakturrelateret kirurgi og aktuelt (marts 2013) er implementeret på ni danske hospitaler, men validiteten og kompletheden af de data, der er registreret i DFDB, er endnu ikke blevet undersøgt. Formålet med dette studie er at:

1. undersøge komplethedsgraden af de data, der er registreret i DFDB

2. undersøge validiteten af de registrerede parametre i DFDB, således at disse kan blive anvendt til fremtidig kvalitetssikring og monitorering.

Materiale og metoder

Vi har udviklet en internetbaseret database (dfdb.dk), i hvilken data om frakturrelateret kirurgi bliver registreret af kirurgen umiddelbart efter operationen. Der registreres data om primær frakturkirurgi, reoperationer og planlagte sekundære indgreb. Data indeholder information om patienten (herunder American Society of Anesthesiologists (ASA)-score, side og potentielt traume), frakturen (herunder AO-klassifikation, Gustilo-type, neurovaskulær status og mulig patologisk fraktur) samt selve det operative indgreb (osteosyntesemetode, supplerende kirurgi, repositions- samt operationsmetode, antibiotikaprofylakse, blodtomhed samt status på kirurgen og supervisoren). En måned efter fuld implementering på to forskellige ortopædkirurgiske afdelinger beregnede vi komplethedsgraden og validiteten af de registrerede data for i alt 322 patienter, der var blevet opereret over en periode på en måned.

Resultater

Vi opnåede en komplethedsgrad for registreringer i DFDB på 83% for alle typer af indgreb, hvor 88% af de primære operationer og 77% af reoperationerne blev registreret i løbet af valideringsperioden. Patientrelaterede data var valide i 82-100% af registreringerne. De frakturrelatede faktorer var valide i 88-100% af
registreringerne, og endelig var de kirurgirelaterede faktorer valide i 89-99% af registreringerne.

Konklusion

DFDB er en lettilgængelig internetbaseret database til registrering af frakturrelateret kirurgi. Kort efter implementering af databasen på to af landets største ortopædkirurgiske afdelinger opnåede vi en tilfredsstillende komplethedsgrad og høj datavaliditet. Dette gør DFDB til et værdifuldt redskab med landsdækkende potentiale til monitorering og kvalitetssikring af frakturrelateret kirurgi. Fremtidig løbende komplethedsgradsmonitorering er dog påkrævet og vil blive udført gennem samkøring med Landspatientregisteret, som man kender det fra bl.a. alloplastikregistre.

Korrespondance: Kirill Gromov, Ortopædkirurgisk Afdeling, Hvidovre Hospital, 2650 Hvidovre. E-mail: kirgromov@yahoo.dk

Interessekonflikter:

Danish medical journal: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(10):A4712.