Skip to main content

Kultur og psykiatri - en antropologi om transkulturel psykiatri på danske hospitaler

Antropolog Katrine Schepelern Johansen: Forf.s adresse: Strandlodsvej 96, DK-2300 København S. E-mail: kascjo11@psf.kbhamt.dk Forsvaret finder sted den 3. marts 2006, kl. 11, Institut for Antropologi, Øster Farimagsgade 5, bygning 18 K, kælderen, København. Bedømmere: Antropolog Karin Norman, Allan Krasnik og professor Susan Reynolds Whyte . Vejleder: Lektor Vibeke Steffen . Afhandlingen kan købes i Bogladen, Ø. Farimagsgade 5, Bygning 7 (Hovedbygningen).

27. feb. 2006
2 min.

Denne ph.d.-afhandling undersøger, med et antropologisk udgangspunkt, hvordan psykiatrisk personale forstår og arbejder med den anderledes kulturelle baggrund hos patienter med anden etnisk baggrund end dansk. Projektet baserer sig på 13 måneders feltarbejde på H:S Sct. Hans Hospital, H:S Bispebjerg Hospital og Justitsministeriet, retspsykiatriske klinik. Hovedparten af patienterne havde en skizofrenidiagnose. Projektets metoder var deltagerobservation og semistrukturerede interview med patienter og personale, dog med vægten lagt på personalet. Projektets forskningsspørgsmål var: I hvilke situationer opfatter personalet kultur som et relevant emne? Hvordan taler personalet om disse patienter? Hvem bliver opfattet som værende med anden etnisk baggrund end dansk? Bliver disse patienter på nogen måde behandlet anderledes? Opfatter personalet dem som anderledes? Oplever personalet, at de mangler redskaber til at arbejde med denne patientgruppe? Udforskningen af disse forskningsspørgsmål har været lokaliseret i en interesse for den daglige praksis, som arbejdet med disse patienter finder sted i.

Afhandlingen redegør for forskellige centrale diskussioner inden for den transkulturelle psykiatri, samt for forskningsfeltets statur i en dansk sammenhæng. Forskellige måder at definere kultur på bliver diskuteret, og disse forskellige tilgange bliver forankret i den psykiatriske praksis. Derudover argumenteres der for, at den mest dominerende kultur i psykiatrien er psykiatriens egen.

Afhandlingen tager fat i nogle af de dominerende spørgsmål inden for den transkulturelle psykiatri og diskuterer dem i en dansk sammenhæng: Hvorvidt er det muligt at diagnosticere på tværs af kulturer og hvilken relation der er mellem kultur og psykisk sygdom. Derudover behandles en række centrale spørgsmål, der stammer fra det etnografiske materiale: Hvordan nogle psykiatriske patienter bliver kategoriseret i forhold til deres kulturelle baggrund, og hvilke behandlings- og videnspraksiser der findes på de psykiatriske afdelinger.

Analysen afsluttes med en kritisk diskussion af et forslag til retningslinjer for kulturelle vurderinger. I konklusionen bliver det fremhævet, hvordan kultur på forskellig vis spiller sammen med den psykiatriske praksis. Retningslinjerne for kulturelle vurderinger bliver videreudviklet på baggrund af afhandlingens konklusioner. De kommer dermed til at omfatte en interesse for den konkrete institutionelle og generelle samfundsmæssige sammenhæng, samt personalets egne kulturelle ideer og praksiser, ud over den oprindelige beskrivelse af patientens kulturelle og individuelle baggrund.