Skip to main content

Kvaliteten af præhospital indsats

Rikke Vita Borre Jacobsen: Forf.s adresse: Mosegårdsvej 25 C, DK-2820 Gentofte. E-mail: rvb@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 19. december 2003, kl. 14.00, Amtsgården, Frederiksborg Amt, Kongens Vænge 2, Hillerød, lokale H2. Bedømmere: Knud Rasmussen, Erika F. Christensen og Torben Jørgensen . Vejledere: Claus Falck Larsen, Vagn Bach og Lars Tue Sørensen .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen blev udfærdiget under min ansættelse som klinisk assistent ved Intensiv Afdeling, Hillerød Sygehus. Afhandlingen udgør en selvstændig del af et større MTV-projekt om præhospital indsats i Frederiksborg Amt.

Formålet med afhandlingen var at undersøge, om kvaliteten af den præhospitale indsats blev forbedret efter implementering af en overbygningsuddannelse til ambulancebehandlere, samt indsættelse af akutbiler i afgrænsede geografiske områder. Desuden at undersøge, om der var faktorer i redningskæden som ikke var i overensstemmelse med god kvalitet samt, hvilke faktorer som kunne beskrive kvaliteten af præhospital behandling.

Resultaterne blev baseret på Præhospitalsdatabasen , etableret under studiet. Databasen indeholdt data om 14.984 akutte ambulancetransporter, prospektivt og konsekutivt indsamlet over 12 mdr. fra 14. april 1999 til 13. april 2000 inklusive registerudtræk fra Landspatientregisteret og CPR med 180 dages opfølgning.

Følgende metoder blev anvendt: en litteraturgennemgang, deskriptiv analyse af data fra Præhospitalsdatabasen, multivariat risikofaktoranalyse samt medical audit med implicitte kriterier.

Ifølge resultaterne var der ikke forskel i patienternes mortalitet afhængig af ambulancemandskabets uddannelse, og hvorvidt en akutbil var til stede. Desuden havde den udførte præhospitale behandling ikke betydning for patienternes mortalitet og morbiditet.

Teorien, at hurtigere præhospital indsats havde betydning for mortalitet og morbiditet, kunne ikke underbygges, og det kunne konkluderes, at responstid ikke var et anvendeligt kvalitetsmål.

Det var variable direkte og indirekte relateret til patientens kliniske tilstand som var associeret med outcome.