Skip to main content

Kvindelige læger får færre penge fra industrien end deres mandlige kolleger

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

3. sep. 2015
2 min.

Ulighed mellem kønnene forekommer også inden for lægevidenskaben. Således er det bl.a. dokumenteret, at mandlige læger får mere i løn og får tildelt flere forskningsmidler fra det offentlige end deres kvindelige kolleger. Hvorvidt der også er forskel på, hvor mange økonomiske midler de to køn modtager fra industrien, er ikke tidligere undersøgt. Det var således formålet med dette amerikanske studie.

Blandt de primære fund var, at der i USA i 2011 var 747.603 læger (68% mænd), som havde en økonomisk tilknytning til en eller flere af i alt 432 virksomheder (medicinal, medikoteknisk eller bioteknologisk). De 432 firmaer udbetalte i alt 17.991.000 USD til i alt 220.908 læger, hvoraf 75% var mænd. Kvindelige læger modtog i gennemsnit 3.598,63 USD mindre end deres mandlige kollegaer (p < 0,001). Bl.a. fik kvinderne færre penge til forplejning (-42 USD; p < 0,001) og uddannelse (-1.893 USD; p < 0,001). Speaker-honorarer (-2.898 USD; p < 0,001) og modtagne forskningsbevillinger (-15.049 USD; p = 0,05) var også lavere. Der var en statistisk signifikant interaktion mellem køn og omdømmet af lægernes ansættelsessted. De påviste forskelle lod således til at hænge sammen med, at industrien foretrak at give penge til læger, som var ansat på store og forskningsaktive universitetshospitaler – hvor forskellene mellem kønnene var endnu mere udtalte.

Speciallæge Birgit Petersson, Enhed for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning, Afdeling for Almen Medicin, Københavns Universitet, kommenterer:

»At industriens penge går efter, hvor magten er placeret, kan næppe undre. Det er spillets regler, og samfundets opgave er at minimere disse forhold så meget som muligt, så beslutningsprocesserne i sundhedsvæsenet bliver så lidt påvirket af lobbyisme som overhovedet muligt. Lægefaget er, ligesom mange andre fag, præget af store kønsforskelle og uligeløn. Også i Danmark har de mandlige læger flest bierhverv. Allerede fra medicinstudiets start anfører mændene økonomi som det vigtigste. Det er for mig at se et af argumenterne for en stærk fagforening, der skal varetage medlemmernes interesser, så uligheden mindskes, men også se på de moralske og etiske udfordringer. For det virkelige problem er lobbyismen, og i denne sammenhæng er kønsforskellene det mindst vigtige«.

Interessekonflikter: ingen

Rose SL, Sanghani RM, Schmidt C et al. Gender differences in physicians'financial ties to industry: a study of national disclosure data. PLoS One 2015;10:e0129197.