Skip to main content

Kvindelige medicinstuderende er i større risiko for at udvikle spiseforstyrrelser end mandlige medicinstuderende

Agnete Skovlund Dissing, Nanna Hasle Bak, Laura Erna Toftegaard Pedersen & Birgit H. Petersson Enhed for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning, Afdeling for Almen Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet

16. sep. 2011
3 min.

Introduktion

For at kunne forebygge spiseforstyrrelser er det relevant at fokusere på den risikoadfærd, der senere kan udvikle sig til en diagnostisk spiseforstyrrelse.

Resultater fra udenlandske undersøgelser viser, at især studerende på videregående uddannelser udviser en risikoadfærd i forhold til at udvikle spiseforstyrrelser. Kropsutilfredshed, slankekure, overdreven motion og overspisning er i udenlandske undersøgelser rapporteret at have en høj prævalens blandt universitetsstuderende.

Få studier har vist, at især medicinstuderende er i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser. Der findes dog kun en undersøgelse af risikoadfærd for spiseforstyrrelser blandt danske universitetsstuderende.

Studier vedrørende spiseforstyrrelser fokuserer ofte kun på kvinder, selv om det er vist, at mænd er i stigende risiko for at udvikle spiseforstyrrelser. Derfor er det relevant at belyse både mænd og kvinders risikoadfærd samt at undersøge, hvordan risikoadfærden udtrykker sig hos begge køn.

Materiale og metoder

I efteråret 2006 og 2007 modtog alle nystartede medicinstuderende ved Københavns Universitet et spørgeskema (n = 979). I alt startede 672 kvinder og 307 mænd på de to årgange. Spørgeskemaet omhandlede bl.a. opfattelse af egen krop, spisevaner, motionsvaner samt vægt og højde. Spørgeskemaet blev pilottestet ved at 20 studerende besvarede skemaet og efterfølgende blev interviewet om deres forståelse af spørgsmålene. Uklarheder og misvisende spørgsmål blev rettet på baggrund af pilottesten. Svarandelen var på 57% (n = 561). Studiepopulationen er karakteriseret ved en gennemsnitsalder på 21,5 år og en kønsfordeling, hvor kvinder udgør 71,8% og mænd 28,2%. 81,5% af de medicinstuderende kommer fra socialklasse et og to.



Resultater

Flere mænd (89,8%) end kvinder (73,1%) syntes godt om deres krop, og flere kvinder (34,8%) end mænd (10,9%) følte sig for tykke. Flere kvinder (42,7%) end mænd (19,9%) følte skyld, når de spiste usundt. 2,3% (kun kvinder) angav, at de følte angst, når de skulle spise. Flere mænd (48,4%) end kvinder (28,6%) angav, at de ikke kunne lade være med at motionere. 13,5% af de undervægtige kvinder ( body mass index < 20 kg/m 2 ) følte, at de var for tykke. Dette var ikke tilfældet for nogen af de undervægtige mænd. Mændene har i gennemsnit 2,1 risikofaktorer, mens kvinderne i gennemsnit har 2,8 risikofaktorer.

Konklusion

Kvindelige medicinstuderende er i større risiko for at udvikle spiseforstyrrelser end mandlige medicinstuderende. Flere kvinder end mænd er utilfredse med deres krop og føler sig for tykke, selv om de er undervægtige. Kvindelige studerende har et drive for thinness , mens de mandlige studerende gerne vil være muskuløse og fylde. Dette antyder, at risikoadfærd for spiseforstyrrelser kan komme til udtryk forskelligt hos mænd og kvinder. Fremtidig forskning bør fokusere på årsager til de studerendes risikoadfærd.

Danish medical bulletin: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(1):A4207

Ekstern finansiering: ingen

Forsøgsregistrering: ingen

Interessekonflikter: ingen