Skip to main content

Landsdækkende kortlægning af astmabørns patientforløb baseret på longitudinelle registerdata

Cand.scient.san. Grete Moth: Forf.s adresse: Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet, Vennelyst Boulevard 6, DK-8000 Århus C. E-mail: grete.moth@alm.au.dk Fosvaret fandt sted den 28. marts 2008. Bedømmere: Asger Dirksen, Jørgen Lous og Carsten Obel. Vejledere: Peter O. Schiøtz og Peter Vedsted.

28. mar. 2008
2 min.

Afhandlingen udgår fra Dansk BørneAstma Center, Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Denne ph.d.-afhandling omhandler behandling af astmabørn. Som den hyppigste kroniske lidelse i barnealderen indebærer astma store sundhedsøkonomiske omkostninger. Der er påvist store variationer i indlæggelsesrater og i andelen af børn, der behandles i specialistregi. Det overordnede formål med afhandlingen er: 1) at undersøge om registerdata kan bruges i evaluering af patientforløb og 2) at kortlægge, hvordan behandlingen af astmabørn er organiseret i Danmark, og om der er sammenhæng mellem hvor og af hvem, astmabørn behandles og kvaliteten af behandling.

Første del af afhandlingen var at undersøge validiteten af pædiatriske astmadiagnoser i Landspatientregisteret og at udvikle en metode til at identificere astmabørn på basis af registerdata om lægemiddelforbrug. Dernæst anvendtes kombinerede registerdata fra fem nationale registre om astmabørns medicinforbrug og kontakter til sundhedsvæsenet i perioden 1999-2004 samt socioøkonomiske faktorer. Data blev analyseret i to trin: Først en undersøgelse af sammenhængen mellem behandler og overensstemmelse med guidelines mht. patientforløb, dvs. udredning med lungefunktion og followup. Det viste sig, at kun 3% af børn, der blev fulgt i almen praksis, havde et patientforløb i overensstemmelse med guidelines. Det tilsvarende tal for børn fulgt på sygehusambulatorier var 24%. Herefter undersøgte vi sammenhængen mellem at have et patientforløb i overensstemmelse med guidelines og risiko for indlæggelse i den anden artikel fra kohortestudiet og fandt, at det at blive udredt og fulgt de første seks måneder efter medicinstart og at have en medicinratio (inh. steroid/al medicin) på mindst 0,5 var associeret med nedsat risiko for indlæggelse. Overholdelse af guidelines ser således ud til at være gunstigt for astmabørns patientforløb, og endvidere viser resultaterne, at administrative data om patientforløb og me-dicinforbrug er brugbare redskaber mhp. at monitorere kva-liteten af behandling af astmabørn i skolealderen i et populationsbaseret perspektiv.