Skip to main content

Langtidseffekter af fostervækst på vækst i barndommen, knoglemasse og hypofyse-gonade-funktionen i ungdommen

Læge Rikke Bodin Beck Jensen: Forf.s adresse: Afdeling for Vækst og Reproduktion, GR 5064, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, DK-2100 København Ø. E-mail: rikke.beck@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 23. november 2007, kl.14.00, Auditoriet, opgang 61, Rigshospitalet, Henrik Harpestrengsvej, København. Bedømmere: Professor Jens Høiriis Nielsen, Professor Anita Hokken-Koelega, Holland, og Dr. Ken Ong, England. Vejledere: Anders Juul og Gorm Greisen.

19. nov. 2007
2 min.

Denne ph.d.-afhandling er udført under min ansættelse på Afdeling for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet, i samarbejde med Neonatalklinikken, Rigshospitalet.

Et skadeligt intrauterint miljø kan forårsage intrauterin væksthæmning og dermed en lav fødselsvægt. Lav fødselsvægt korrigeret for gestationsalder (small for gestational age, SGA) kan være associeret med negative langtidseffekter på helbredet senere i livet. Studiet, der danner baggrund for denne ph.d.-afhandling, baseres på en opfølgende undersøgelse af børn fra en tidligere kohorte af gravide kvinder, hvor tredje trimesters fostervækst blev målt ved gentagne ultralydsskanninger, og hvor børnenes vækst blev fulgt i det første leveår. I det opfølgende studie blev 144 unge (gennemsnitsalder 17 år) undersøgt. Betydningen af fostervækst og fødselsvægt på den postnatale vækst og væksthormon (insulin-like growth factor I, IGF-I)-aksen inklusive bestemmelse af en hyppigt forekommende polymorfi i væksthormonreceptorgenet blev kortlagt. Derudover blev knoglemassen bestemt med en DXA-skanning, og hypofyse-gonade-aksen blev undersøgt hos de unge mænd.

Konklusionerne af dette studie er, at individer, som var født SGA, har nedsat vægt, højde og knoglemasse i ungdommen. Den nedsatte knoglemasse er dog nærmere en effekt af den reducerede slut-højde end en specifik programmeringseffekt på knoglemineraliseringen. IGF-I-niveauet i ungdommen viste ingen sammenhæng til fødselsvægten, hvorimod en tendens til nedsat væksthomonsekretion blev fundet i SGA- gruppen. Bindingen af væksthormon og den efterfølgende effekt på væksten er påvirket af en polymorfi i væksthomonreceptorgenet (d3-GHR). Forekomsten af d3-GHR var associeret med en øget væksthastighed gennem barndommen, men var ligeledes associeret med nedsat prænatal vækst i SGA-gruppen. I modsætning til få tidligere studier var der i dette studie ingen forskel på de basale reproduktionshormoner, på LH- og FSH-sekretionen eller på testikelstørrelsen mellem SGA-børnene og appropriate forgestational age (AGA)-børne-ne. En påvirkning af hypofyse-gonade-aksen blandt de unge mænd, som var født SGA, blev ikke genfundet i dette studie. Resultaterne af dette studie tyder ikke på, at ultralydsmålinger af fostervæksten i tredje trimester af graviditeten kan forudsige helbredsmæssige forandringer i ungdommen.