Skip to main content

Langtidsfølger og behandlingsrespons ved kronisk inflammatorisk demyeliniserende polyradikuloneuropati (CIDP)

Læge Thomas Harbo: Forfs. adresse: Neurologisk Afdeling F, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, Nørrebrogade 44, DK-8000 Århus C. E-mail: thomas.harbo@ki.au.dk Forsvaret fandt sted den 3. oktober 2008. Bedømmere: Christian Krarup, Søren Sindrup og Jørgen Feldbæk Nielsen. Vejleder: Johannes Jakobsen.

10. okt. 2008
2 min.

Afhandlingen er et nyt ph.d.-projekt fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Titlen på projektet er »Chronic inflammatory demyelinating polyradiculoneuropathy. Assessment of long-term disabilities and response to treatment".

Ph.d.-afhandlingen er baseret på kliniske studier af 24 patienter med kronisk inflammatorisk demyeliniserende polyradikuloneuropati (CIDP), og den er udført på Neurologisk Afdeling F, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, i perioden 2004-2008. Den består af tre publicerede studier med patienter med langvarig CIDP. Formålet med studierne var: 1) at beskrive korttidseffekten ved seponering og behandling med intravenøst immunglobulin (IVIG), 2) at bestemme omfanget og distributionen af parese i relation til kliniske fund og selvopfattet livskvalitet og 3) at bestemme, om sekundært aksonalt tab og/eller segmental demyelinisering har betydning for permanent parese.

Til kvantitativ bestemmelse af muskelstyrke blev der anvendt isokinetisk dynamometri. Derudover er der udført elektrofysiologiske, standardiserede kliniske og SF-36-helbredsrelaterede livskvalitetsundersøgelser.

Studierne viser, at behandlingseffekten af IVIG målt ved isokinetisk dynamometri indtrådte allerede fem dage efter behandlingsstart, og maksimal effekt blev opnået efter 10-15 dage. Efter 8,7 års (spændvidde: 3,3 -11,1 år) sygdomsvarighed var der et gennemsnitligt krafttab på 19,4% (5,9-32,8%) sammenlignet med hos en matchet rask kontrolgruppe. Paresen var udtalt distalt i benene, ganghastighed var nedsat, og fysiske komponenter af SF-36 var påvirket. Permanent isokinetisk krafttab ved CIDP er relateret til elektrofysiologiske tegn på aksonalt tab, mens der ingen sikker relation er til demyeliniserende forandringer.

Resultaterne beskrevet i ph.d.-afhandlingen viser, at isokinetisk kraftmåling er sensitiv ved monitorering af behandlingsrespons ved CIDP. For at undgå sekundært aksonalt tab og permanent parese er det vigtigt hurtigt at stille en diagnose og påbegynde immunmodulerende behandling.