Skip to main content

Juleartikel: Latent skelen – lægens egen beskrivelse

Troels Kardel

Pensioneret fra almen praksis

Ugeskr Læger 2021;183:V20215

13. dec. 2021
2 min.

I en alder af 80 år fik jeg stillet diagnosen latent skelen. Formentlig har jeg haft denne skavank lige fra barndommen, så jeg vil gerne rundsprede min erfaring for at hjælpe andre i samme situation.

Det startede for nogle år siden med en vellykket kataraktoperation på det ene øje. Efterfølgende fik jeg en snurrig gene, når jeg skrev på min pc. Jeg fik hele tiden rettelser fra stavekontrollen, og de var alle grundet fejltastning til et bogstav til højre og/eller ned. Det kunne jeg snildt rette, men det var værre med talkolonner, hvor der ikke er nogen stavekontrol. Løsningen kom en mørk aften, hvor jeg nærmede mig et trafiklys, som jeg så dobbeltkontureret. Min øjenlæge stillede diagnosen med en håndlampe. Jeg havde latent skelen ikke synlig for andre eller mig selv i spejlet.

Turen gik til Skeleklinikken på Rigshospitalet, hvor man udmålte grad og vinkler og forsynede mit ene brilleglas med en korrektionsfilm. Efter en prøvetid fik jeg permanent prismekorrektion fordelt på brilleglassene, og det var bare så dejligt. Tanken strejfede mig, hvor længe jeg havde haft en skavank, som så let som næsten ingenting kunne være fundet, måske siden jeg i tredje klasse første gang kom til øjenlæge og fik nærsynsbriller.

Blandt gevinsterne ved at benytte skelebrillerne var, at jeg nu kunne læse noder ved klaveret og til kor. Herligt, og det gav forklaringen på, hvorfor jeg tilforn ikke havde været god til at spille efter noder, men klarede mig endda grundet let indlæring helt fra barndommen. Det forklarede også, hvorfor jeg aldrig har været god til at gribe bolde.

En slags bekræftelse af betydningen af denne skavank fra barndommen fik jeg ved læsningen af afdøde Frans Lasson, kendt for Karen Blixen-forskning. I sine erindringer beskriver han, at han aldrig fik lært at læse noder som barn, hvilket generede ham under uddannelsen til operasanger. Frans Lasson havde skelen, visibel ikke blot fra de forreste rækker i Det Kongelige Teater.

Måske screener skolelægen for latent skelen, men andre kan screene selv, når de holder stille for rødt lys i mørke.

Håber disse betragtninger vil være til nytte for kolleger og musikpædagoger.



Korrespondance Troels Kardel. E-mail: kardel@dadlnet.dk
Antaget 5. november 2021
Publiceret på ugeskriftet.dk 13. december 2021
Interessekonflikter ingen. Forfatterens ICMJE-formular er tilgængelig sammen med artiklen på ugeskriftet.dk
Referencer findes i artiklen publiceret på ugeskriftet.dk
Artikelreference Ugeskr Læger 2021;183:V20215