Skip to main content

Lipidsænkende farmaka

John Larsen: John Larsen

2. nov. 2005
2 min.

Farmakoepidemiologiske studier af ordinationsmønstret i almen praksis

Ph.d.-studiet blev udført ved Forskningsenheden for Almen Medicin og Forskningsenheden for Klinisk Farmakologi, Syddansk Universitet, Odense, i perioden 1998-2001.

Formålet med studiet var ved hjælp af et populationsbaseret receptregister og på individniveau at undersøge udviklingen i ordinationsmønster og komplians med hensyn til kolesterolsænkende medicin (KSM) i befolkningen generelt og hos patienter med myokardieinfarkt. For alle personer, der i perioden 1993-1998 indløste recept på KSM i Fyns Amt, blev alle recepter udhentet fra OPED-receptdatabasen. For en subpopulation af patienter udskrevet efter myokardieinfarkt blev oplysninger om serumkolesterolværdier indhentet. En del af resultaterne blev holdt op mod sammenlignelige data fra en italiensk receptdatabase. I undersøgelsesperioden steg KSM-forbruget med en faktor 5 på Fyn. I 1998 udgjorde statiner 95% af det totale forbrug. Relativt flere mænd end kvinder og kun få patienter over 75 år blev behandlet. Sammenlignet med Italien var forbruget på Fyn lavt og kompliansen høj. Mindre end 20% ophørte med behandlingen inden for de første to år. Blandt patienter, der blev udskrevet efter myokardieinfarkt, indløste kun 18% én eller flere KSM-recepter inden for det første år efter udskrivelsen, selv om 64% udviste et behov for behandling i form af et forhøjet serumkolesterol.

Det konkluderes, at kun en lille del af de ifølge gældende anbefalinger relevante patienter sættes i behandling med kolesterolsænkende medicin, men at størstedelen af de behandlede fortsætter længe nok til at have gavn af behandlingen.

Forf.s adresse: Winsløwparken 19, 3. sal, 5000 Odense C.

E-mail: j-larsen@cekfo.sdu.dk

Forsvaret finder sted den 3. maj 2002, kl. 14.00, Store Auditorium, Winsløwparken 15, Odense.

Bedømmere: Torben H. Haghfelt, Bo Christensen og Åsmund Reikvam, Norge.

Vejleder: Jakob Kragstrup.