Skip to main content

Lokalt udbrud af quinolonresistent, men ceftriaxonfølsom gonorré i Region Nordjylland

Line Østergaard Sørensen 1 , Michael Dalager-Pedersen 1 , Tove Højbjerg 2 & Henrik Nielsen 1 1) Infektionsmedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital 2) Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital

8. apr. 2013
3 min.


Introduktion

Gonorré er en velkendt seksuelt overført sygdom, der er forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae. Den giver anledning til akut infektion, som hos mænd ofte manifesterer sig symptomatisk med uretritis og epididymitis. Infektionen er hos kvinder hyppigere asymptomatisk. Ubehandlet kan infektionen hos begge køn give anledning til svær morbiditet. I Europa er der i de seneste år beskrevet en stigende incidens af gonorré. Tendensen er specielt fremherskende hos mænd, der har sex med mænd, og hos unge heteroseksuelle. Infektionen er i de senere år blevet vanskeligere at behandle på grund af stigende resistensudvikling bl.a. over for perorale alternativer som penicillin, tetracyclin og ciprofloxacin. Formålet med denne undersøgelse er at beskrive epidemiologien af gonorré i Region Nordjylland (RN) i 2000-2010 med fokus på resistensudvikling og patienthåndtering i forhold til nationale retningslinjer.

Materiale og metoder

Fra en 11-årsperiode (2000-2010) blev data indhentet om patienter med dyrkningspositiv N. gonorrhoeae-infektion i det nuværende RN og det tidligere Nordjyllands Amt. Mikrobiologiske data blev indsamlet via Klinisk Mikrobiologisk Afdelings Laboratoriesystem. Kliniske data blev registreret ved gennemlæsning af patientjournaler optaget i forbindelse med ambulant behandling af gonorré eller ved anden gonorrérelateret kontakt til regionens sygehuse.

Resultater

I alt 296 tilfælde fordelt på 285 patienter blev inkluderet i perioden. Hovedparten af tilfældene (71%) blev observeret blandt mænd. Medianalderen var 22 år for kvinder og 26 år for mænd (p < 0,0001). Under vores studieperiode steg incidensen femfold fra 2-4 tilfælde pr. 100.000 indbyggere i 2000-2007 til 17 tilfælde pr. 100.000 indbyggere i 2009. De fleste infektioner var erhvervet i Danmark, 87% for mænd, 98% for kvinder (p = 0.003). Information om seksuel orientering og rejseaktivitet var ikke rutinemæssigt anført i journalerne. Optimal podning ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer (fra urethra, pharynx, rectum og evt. cervix) blev ved første kontakt udført i 9% af tilfældene blandt mænd og 23% af tilfældene blandt kvinder. Der var størst tilbøjelighed til at følge retningslinjerne i den sidste del af perioden (p = 0,02). Der blev i gennemsnit udført 1,5 podninger pr. patient. Kontrolpodninger blev foretaget i 60% af tilfældene blandt mænd og i 78% af tilfældene blandt kvinder. 79% blev testet for klamydia, 18% af dem var positive uden forskel på køn.

Fluoroquinolonresistens fluktuerede mellem 13% og 93% med det højeste niveau i 2009. Ingen isolater var resistente over for ceftriaxon. Alle tilfælde af fluoroquinolonresistens blev behandlet med ceftriaxon og i to tilfælde af allergi med intravenøst givet gentamicin. Vi observerede ingen tilfælde af behandlingssvigt blandt de 194 patienter, der mødte op til kontrolpodning.

Konklusion

Der bør være øget opmærksomhed på podning af patienter efter nationale retningslinjer og dyrkning med isolation af gonokokker samt efterfølgende resistensbestemmelse for at begrænse det udiagnosticerede smittereservoir og sikre optimal behandling af gonorré i en tid med stigende resistensudvikling.



KORRESPONDANCE: Line Østergaard Sørensen, Infektionsmedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, 9100 Aalborg. E-mail: line_oestergaard4@hotmail.com.

INTERESSEKONFLIKTER: Hent PDF

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(3):A4596.