Skip to main content

Månedens billede

Kristian Kofoed
Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital
Ugeskr Læger 2014;176:V65019

31. mar. 2014
2 min.

En etårig pige blev indlagt på en pædiatrisk afdeling grundet pludselig opstået udslæt omkring aksillerne. Barnet var afebrilt og upåvirket. På mistanke om

infektion påbegyndtes antibiotisk behandling. Da

patienten blev set på afdelingen, var der håndfladeformede elementer ved begge aksiller med udtalt inflammation, sår og bullae. Forløbet op til udslættets start blev gennemgået, og det viste sig, at barnets far i forbindelse med anretning af skaldyrsfrokost havde presset limefrugter med hænderne. Pigen løb rundt i køkkenet uden tøj på overkroppen, og han var på et tidspunkt nødsaget til at tage hende op. Da det var en solrig forårsdag, indtoges frokosten udenfor, hvor

pigen fortsat løb rundt uden tøj på overkroppen. Morgenen efter sås et rødt udslæt. Dette forløb sammenholdt med de objektive fund gjorde, at diagnosen fytofotodermatitis udløst af lime kunne stilles.

Fytofotodermatitis er en toksisk reaktion forårsaget af kontakt med plantesaft, der indeholder lyssensibiliserende furocumariner, efterfulgt af udsættelse for UVA-lys. I Danmark er, ud over citrusfrugter, planter i skærmblomstfamilien (bl.a. bjørneklo, persille og vild pastinak) righoldig på furocumariner [1, 2]. Reaktionen udvikles inden for 48 timer efter eksponering [3]. Initialt ses erytem og ødem, senere vesikler og bullae [3]. Standardbehandling er topikale steroider. Hyperpigmentering forekommer ofte og kan være til stede i måneder til år [3].

 

Interessekonflikter:

Taksigelse: Tak til Nis Kentorp,

Referencer

LITTERATUR

  1. Gregersen AB, Thestrup-Pedersen K, Paulsen E.

  2. Fytofotodermatit forårsaget af Moses’ brændende busk . Ugeskr Læger 2003;165:2400-1.

  3. Wagner AM, Wu JJ, Hansen RC et al. Bullous phytophotodermatitis associated with high natural concentrations of furanocoumarins in limes. Am J Contact Dermat 2002;13:10-4.

  4. Weber IC, Davis CP, Greeson DM. Phytophotodermatitis: the other “lime”
    disease. J Emerg Med 1999;17:235-7.