Skip to main content

Månedens billede

1. reservelæge Carsten Sauer Mikkelsen Hudklinikken i Vejle E-mail: c.s.mikkelsen@hotmail.com Speciallæge Peter H. Andersen Hudklinikken i Vejle

4. sep. 2009
1 min.

En syvårig pige fik velafgrænsede rødlige elementer med skælkrave på højre arm og ben. Få uger senere fik hun et smertefuld, inflammeret, pusfyldt område med massiv skælsætning og stubbehår i hårbunden. Ved svampeundersøgelse og dyrkning af afpluk af hår påviste man Microsporum canis. Patienten blev behandlet peroralt med terbinafin, antimykotisk shampoo og azithromycin (podning med bakterievækst) med god effekt.

Kerion udvikles som værtens immuninflammatoriske respons på en svær svampeinfektion i hårfolliklerne i hovedbunden ofte med ledsagende sekundær bakteriel infektion. Der ses typisk inflammation med et væskende, pusfyldt, nærmest bikagelignende velafgrænset område med afknækkede hår og eventuel skælsætning. Feber og regional lymfeglandelsvulst kan forekomme. Tinea capitis ses overvejende hos børn. De svampe, der hyppigst giver anledning til svær reaktion, er Microsporum canis og Trichophyton verrucosum.

Med henblik på at undgå cikatriciel alopeci er det meget vigtigt med hurtig diagnose og behandling. Systemisk antifungal behandling skal påbegyndes. Griseofulvin vil typisk være førstevalg til selve svampebehandlingen. Alternativt kan man benytte itraconazol og terbinafin. En eventuel sekundær bakteriel infektion skal behandles. Antimykotisk shampoo kan benyttes som supplerende behandling for at mindske smitterisikoen. Oral prednisolonbehandling kan dæmpe den voldsomme inflammation, men bør ikke være førstevalgsbehandling.