Skip to main content

Månedens billede

26. mar. 2010
2 min.

Nikkelallergi er i store dele af verden den hyppigste årsag til allergisk kontaktdermatitis [1]. Eksemet ses i hudområder, som er i kontakt med nikkelholdige emner, typisk uægte smykker, metalspænder og metalknapper i beklædningsgenstande.

Som det første land i verden indførte Danmark i 1991 restriktioner for nikkelindhold i kropsnære metalemner. Senere blev tilsvarende restriktioner gennemført i resten af EU [2]. Mobiltelefoner var dengang ikke omfattet af bestemmelserne, og det er for nylig påvist, at en del telefoner kan frigøre tilstrækkelige mængder nikkel til at forårsage nikkeleksem [3].

Månedens billede er af en patient, som i oktober 2008 blev henvist på mistanke om et medikamentelt eksantem, som havde varet fra april 2008.

Ved en objektiv undersøgelse blev der fundet eksem i et kvadratisk område på begge kinder (venstre billede). Områderne svarede til funktionstastens metalramme på patientens mobiltelefon. Denne blev fundet positiv ved en dimethylglyoximtest (højre billede ). Dimethylglyoximtesten er en nikkelanalyse, som patienten selv kan udføre. Et testsæt koster ca. 100 kr. på apoteket. En vatpind fugtet med testmediet gnides på metalgenstanden. Hvis vatpinden bliver lyserød, indeholder metalgenstanden nikkel i en klinisk betydningsfuld mængde.

Anamnestisk havde patienten nikkelallergi, hvilket blev bekræftet med positiv lappeprøve for nikkel.

Stud.med. Jon E.F. Diernæs

E-mail: diernaes@gmail.com

Speciallæge Grete Laurberg,

Speciallæge Niels K. Veien

Hudklinikken, Vesterbro, Aalborg


Referencer

  1. Lidén C, Bruze M, Menné T. Metals. I: Frosch PJ, Menné T, Lepoittevin J-P, red. Contact dermatitis. 4th ed. Berlin: Springer, 2005:537-68.
  2. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/27/EF af 30. juni 1994 om tolvte ændring af direktiv 76/769/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om begrænsning af markedsføring og anvendelse af visse farlige stoffer og præparater.
  3. Thyssen JP, Johansen JD, Zachariae C et al. The outcome of dimethylglyoxime testing in a sample of cell phones in Denmark. Contact Derm 2008;59:38-42.