Skip to main content

Magnesium in arterial thrombosis, ischaemia-reperfusion injury, and atherosclerosis - evidence from experimental studies

Hanne Berg Ravn: Forf.s addresse: CICU, Great Ormond Street Hospital for Children, London WC1 3JH, UK. E-mail: hbr@iekf.au.dk Forsvaret finder sted den 16. august 2002, kl 14.00 i Auditorium 424, Anatomisk Institut, Aarhus Universitet. Opponenter: Kent Woods , Leicester, England, Erik Berg Schmidt og Torsten Toftegaard Nielsen .

2. nov. 2005
2 min.

Doktordisputatsen består af syv artikler og en sammenfattende oversigt. Arbejdet er udført på Institut for Eksperimentel Klinisk Forskning, Aarhus Universitet, og medicinsk-kardiologisk afdeling, Århus Amtssygehus.

Der er for nuværende ingen konsensus om brug af magnesium til patienter med akut myokardieinfarkt (AMI) på grund af modstridende resultater i de seneste to kliniske studier. Spørgsmålet har efterfølgende været rejst, om divergensen mellem de to klinisk kontrollerede undersøgelser kunne tilskrives forskelle i designet, idet stoffets farmakologiske profil var ufuldstændigt beskrevet ved planlægningen af studierne. Formålet med denne afhandling var primært at karakterisere magnesiums 1) antitrombotiske virkning og 2) myokardieprotektion under iskæmireperfusion.

Den antitrombotiske virkning af magnesium blev vurderet i en arteriel trombosemodel hos rotter. Studierne viste, at såvel intravenøs som lokal applicering af magnesium på karret var i stand til at hæmme trombedannelsen, men effekten er tidsafhængig, idet virkningen var ophævet, hvis infusionen først blev givet efter reperfusion. Hos raske forsøgspersoner medførte en øgning af magnesiumkoncentrationen signifikant trombocythæmning, både in vitro og ex vivo, hvorimod koagulation og fibrinolyseaktiviteten var uændret.

Magnesium er også vist at have en tidsafhængig effekt ved myokardieprotektion. I det spontane forløb er AMI karakteriseret ved recidiverende okklusioner af karret. Disse forhold blev vurderet i en iskæmireperfusionsmodel, hvor der desuden blev introduceret en trombogen skade i koronarkarret. Studiet viste mindre infarktstørrelse samt bevaret uddrivningsfraktion hos de magnesiumbehandlede dyr.

Endelig blev effekten af magnesium på ateroskleroseudvikling vurderet, både hvad angår det aterosklerotiske plaks størrelse og trombogenecitet. Apolipoprotein E (apoE)-deficiente mus, der er karakteriseret ved spontant at udvikle aterosklerose, blev randomiseret til magnesiumtilskud i drikkevandet eller placebo. Der blev observeret signifikant reduceret plakstørrelse, men der var ingen forskel i densiteten af makrofager i de to grupper.

Disputatsen har sammen med andre eksperimentelle studier medvirket til igangsætning af et nyt, randomiseret klinisk studie; MAGIC-trial (MAGnesium In Coronaries). Viden om stoffets farmakologiske profil er blevet inkorporeret i designet af MAGIC-trial, som hermed forhåbentlig kan afklare, hvorvidt magnesium igen skal være en del af behandlingen til (visse) patienter med AMI.