Skip to main content

Malignt melanom i øjet. Epidemiologiske og kliniske aspekter

Speciallæge Peter Isager: Forf.´s adresse: Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi, Nørrebrogade 44, Århus Universitetshospital, DK-8000 Århus C. E-mail: isager@dadlnet.dk Forsvaret finder sted fredag d. 2 april 2004 kl. 14.00, Auditorium 2, Auditoriehuset, Aarhus Universitet. Bedømmere: Stefan Seregard, Sverige, Anne Katrin Sjølie og Torben Steiniche. Vejledere: Jens Overgaard, Hans Storm og Niels Ehlers.

4. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen beskriver epidemiologiske og kliniske aspekter af malignt melanom i øjet. Projektet er udført i samarbejde mellem Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi og Øjenafdelingen, Århus Universitetshospital, og Afdeling for Forebyggelse og Dokumentation, Kræftens Bekæmpelse.

Formålet var at studere incidens, relativ overlevelse, prognostiske faktorer for overlevelse og en eventuel ændring i sygdommens natur gennem de sidste ca. 50 år i Danmark og at undersøge synsprognosen efter lokal strålebehandling siden 1988.

Incidensraten i Danmark var stabil på 0,7 pr. 100.000 personår i perioden 1943-1997 (N=2573). I samme periode steg incidensraten af kutane melanomer ti gange. Resultatet tyder ikke på en årsagssammenhæng mellem malignt melanom i øjet og sollys.

Den relative overlevelse i Danmark i perioden 1943-1997 var stabil for mænd men med stigende tendens for kvinder, sidstnævnte er uden indlysende forklaring og kan være et tilfældigt fund.

Risikoen for død af metastatisk melanom efter enukleation for choroidea/corpus ciliaris melanom i perioden 1955-2000 var størst for patienter med tumorer med stor basal diameter, lokalisation anteriort i øjet og ikke-tencelletype (N=293). Risikoen for død af alle årsager var desuden størst for mænd og ældre.

I en uselekteret serie på 209 patienter fra Århus Amt fandtes ingen tendens til ændring i sygdommens klinik og histopatologi på diagnosetidspunktet gennem perioden 1955-2000. Alderen på diagnosetidspunktet steg svarende til en samtidig stigning i den forventede restlevetid i Danmark.

Lokal strålebehandling resulterede i et klinisk signifikant synstab, lokalt recidiv hos hver tredje og bevaret øje hos to tredjedele efter fem år (N=55).

Sygdommens epidemiologi og klinik er således i det væsentlige uændret gennem de sidste ca. 50 år i Danmark.