Skip to main content

Mange overvægtige børn i Sønderjylland

Sundhedsfremmekonsulent Lea Kølby, økonomichef Thomas Maschoreck & kursusreservelæge Vibeke Brix Christensen Sønderjyllands Amt, Sundhedsforvaltningen, og Rigshospitalet, Juliane Marie Centeret, Pædiatrisk Klinik

21. apr. 2009
12 min.


Introduktion: Overvægt hos børn og unge påvirker sundhedstilstanden negativt. I undersøgelsen blev prævalensen af overvægt eller svær overvægt blandt skolebørn i Sønderjyllands Amt bestemt.

Materiale og metoder: Skolebørn (5-8-årige og 13-17-årige, n = 4.894) i Sønderjyllands Amt blev undersøgt for overvægt i skoleåret 2004/2005. Undersøgelsen omfattede 73,9% af de børn, som var omfattet af den kommunale sundhedstjenestes ind- og udskolingsundersøgelser. Data er klassificeret ud fra den internationale standard for body mass index (BMI) for børn.

Resultater: Blandt de 5-8-årige var andelen af overvægtige eller svært overvægtige 13,7%. Andelen af overvægtige eller svært overvægtige var højere blandt piger (16,5%) end drenge (11,0%) (Z = -4,02). Andelen af svært overvægtige var højere blandt piger (4,4%) end drenge (2,6%) (Z = -2,47). I gruppen af 13-17-årige var 19,6% overvægtige eller svært overvægtige. Der var ikke statistisk signifikant forskel på andelen af overvægtige eller svært overvægtige piger (19,9%) og drenge (19,3%) eller andelen af svært overvægtige piger (2,8%) og drenge (4,8%).

Konklusion: Undersøgelsen afspejler et behov for en forebyggende indsats til at bryde prævalensen af overvægt eller svær overvægt blandt skolebørn. En national monitorering af overvægt samt strategier kan formodentlig bidrage væsentligt til en skærpet indsats over for overvægt blandt børn.

En tilsyneladende voldsom stigning i antallet af overvægtige børn inden for de senere år vækker bekymring, fordi et liv som overvægtig har store omkostninger både for den enkelte og for samfundet [1, 2]. Kortere levetid, sukkersyge og en lang række andre sygdomme følger ofte i kølvandet på overvægt. Mere end 85% af patienter med nyopdaget type 2-diabetes er overvægtige [3]. De psykosociale problemstillinger, f.eks. mobning, øver også stor negativ indflydelse på den enkeltes livskvalitet [4]. Eksempelvis vurderer svært overvægtige børn egen trivsel på samme lave niveau som kræftsyge børn [5]. Erfaringer fra udlandet har vist, at den stigende tendens i forekomsten af overvægt er global [6].

Det aktuelle antal af overvægtige børn i Danmark kendes ikke præcist. Pearson et al undersøgte københavnske skolebørns højde og vægt ved såvel indskoling som udskoling og fandt en stigende forekomst af overvægt og fedme i perioden 1947-2003 såvel i relative som i absolutte forskelle [7]. Sammenligning med data fra såvel 2003 som 2004/5 viste, at ca. hver femte københavnske pige og mere end hver syvende dreng både i ind- og udskolingsalderen var overvægtig eller svært overvægtig, og at stigningen var størst de seneste to årtier [7, 8].

Landsdækkende data for børn kendes fra skolebørnsundersøgelser fra 1996/1997 [9]. De seneste års tilsyneladende eksplosive udvikling er kun dokumenteret gennem sessionsundersøgelser af 18-årige mænd og gennem regionale bidrag [7, 10-12]. Formålet med undersøgelsen var at bestemme prævalensen af overvægt og svær overvægt blandt skolebørn i Sønderjyllands Amt.

Materiale og metoder

Undersøgelsen omfattede målinger af 4.894 børn fra de lovpligtige ind- og udskolingsundersøgelser i skoleåret 2004/ 2005, hvilket svarede til 73,9% af de sønderjyske børn, der tilhørte de pågældende årgange. Deltagelsesprocenten på 73,9% udtrykker forholdet mellem antallet af målte skolebørn, der blev indberettet til Sønderjyllands Amt og antallet af skolebørn i de pågældende årgange ved skoleårets begyndelse jævnfør kommunernes skoleforvaltningers oplysninger til Sønderjyllands Amt.

Opdelt på amtets østegn og vestegn indgik i indskolingen 1.973 børn fra østegnen og 511 børn fra vestegnen, og i udskolingen indgik 1.547 børn fra østegnen og 573 børn fra vestegnen.

Registreringen af data blev foretaget af den kommunale sundhedspleje i de enkelte kommuner, mens Sønderjyllands Amt indsamlede og behandlede data efterfølgende. I alt 22 ud af de 23 kommuner i Sønderjyllands Amt deltog i undersøgelsen. I data indgik registrering i et standardiseret skema af barnets: køn, alder, højde, vægt, body mass index (BMI) og hjemkommune.

Nogle kommuner undersøgte børnene i nulte klasse, mens andre undersøgte dem i første klasse. Udskolingsundersøgelserne foregik enten i ottende klasse eller niende klasse.

Undersøgelsens data blev behandlet og klassificeret i forhold til den internationale standard for BMI for børn [13]. Data blev analyseret i forhold til køn, aldersgruppe og geografi. Den internationale standard tager højde for de aldersspecifikke udsving i børns BMI og sammenholder BMI-skæringsværdier for børn med BMI-skæringsværdierne for voksne. Metoden udpegede ikke de undervægtige, hvorfor de indgik i materialet som normalvægtige.

Statistik

Data blev inddelt i to aldersgrupper: 5-8-årige og 13-17-årige. Andelen af overvægtige er beregnet ud fra to metoder. Med den ene metode fastsattes skæringspunktet for BMI ud fra gennemsnitsalderen i de to aldersgrupper. Med den anden metode beregnedes et vægtet gennemsnit på baggrund af hvert enkelt alderstrin i aldersgruppen. Det blev undersøgt, om valget af metode medførte forskel i resultaterne. Da der ikke var forskel i resultaterne blev data analyseret ud fra gennemsnitsalderen i de to aldersgrupper 5-8-årige og 13-17-årige. De anvendte skæringsværdier ses i Tabel 1.

Der blev gennemført Z-test for sammenligninger af to populationsandele. Z-værdier mellem -1,96 og 1,96 er ikkesignifikante og ikke opgivet, mens der er opgivet Z-værdi for alle signifikante fund. I nogle tilfælde blev mere end to andele testet mod hinanden. De to andele med mindst difference blev testet for signifikans, da det herefter var givet, at forskellen mellem de andele med størst difference ville få en højere Z-værdi og dermed også være signifikante [14].

Resultater

I aldersgruppen 5-8-årige var andelen af overvægtige eller svært overvægtige 13,7% (Figur 1).

Andelen af overvægtige eller svært overvægtige var statistisk signifikant højere blandt piger (16,5%) end drenge (11,0%) (Z = -4,02). Andelen af svært overvægtige var ligeledes statistisk signifikant højere blandt piger (4,4%) end drenge (2,6%) (Z = -2,47). I aldersgruppen 13-17-årige var andelen af overvægtige eller svært overvægtige 19,6% (Figur 2). Der var ikke statistisk signifikant forskel på andelen af overvægtige eller svært overvægtige piger (19,9%) og drenge (19,3%) eller andelen af svært overvægtige piger (2,8%) og drenge (4,8%).

Sammenlignet med aldersgruppen 5-8-årige var såvel de 13-17-årige piger som drenge signifikant hyppigere overvægtige (piger: Z = 2,2 drenge: Z = 5,7).

Øst - vest

Samlet set for begge køn var 17,2% af de 5-8-årige overvægtige eller svært overvægtige på vestegnen mod 13,1% af de 5-8-årige på østegnen. Signifikant flere 5-8-årige piger var overvægtige eller svært overvægtige på vestegnen (21,4%) end på østegnen (15,5%)(Z = 2,1). Tilsvarende var flere 5-8-årige drenge på vestegnen (13,0%) overvægtige eller svært overvægtige i forhold til østegnen (10,6%). Forskellen er dog ikke signifikant (Z = 1,0). Kønsforskellene udlignede sig for de 13-17-årige i både øst og vest. Blandt de 13-17-årige var forekomsten af overvægt eller svær overvægt næsten identisk samlet set for begge køn: 21% på vestegnen versus 19,3% på østegnen (Z = 0,7). På østegnen var 19,7% piger og 18,8% drenge enten overvægtige eller svært overvægtige. På vestegnen var 20,4% piger og 21,6% drenge enten overvægtige eller svært overvægtige (piger: Z = 0,2, drenge: Z = 0,9).

Diskussion

Undersøgelsen viste, at andelen af børn med overvægt eller svær overvægt blandt såvel 5-8-årige og 13-17-årige i Sønderjyllands Amt var høj: Ca. hver sjette pige og ca. hver niende dreng i aldersgruppen 5-8-årige og ca. hver femte 13-17-årige pige eller dreng var overvægtig eller svært overvægtig. At der er et særligt behov for at forebygge overvægt i den tidlige skolealder er tidligere dokumenteret [15]. Nærværende undersøgelse viste, at både i den tidlige og den sene skolealder er behovet for forebyggelse stort, da prævalensen af overvægtige eller svært overvægtige var høj for begge køn både blandt de 5-8-årige og de 13-17-årige. Undersøgelsen viste desuden, at hvor det primært var de 5-8-årige piger, som var svært overvægtige, så vendte billedet i forhold til de 13-17-årige, hvor det især var drengene, som var svært overvægtige. I undersøgelsen var de 5-8-årige piger næsten lige så hyppigt overvægtige eller svært overvægtige som de 13-17-årige piger. Ganske vist så det ud til, at forskellene udlignede sig mellem kønnene blandt de 13-17-årige. Men eftersom data for de ældste børn ikke kendtes fra indskolingen, kan man ikke konkludere, at de yngste drenge og pigers overvægtshyppighed vil nærme sig hinanden i udskolingen. I betragtning af den stigende prævalens af overvægtige eller svært overvægtige i de seneste årtier er det tværtimod mere sandsynligt, at væsentlig flere af både de 5-8-årige piger og drenge vil være overvægtige eller svært overvægtige, når de bliver 13-17-årige end gruppen af 13-17-årige var i 2004/2005 [7].

Når undersøgelsens data er analyseret i forhold til geografi hænger det sammen med en antagelse om befolkningssammensætningens forskellighed i amtets østlige og vestlige del. Særligt var forskellen mellem øst- og vestegnen blandt de 5-8-årige stor, hvor især flere piger var overvægtige eller svært overvægtige på vestegnen end på østegnen. En mulig forklaring på den store forskel kan være, at urbanisering var større i øst end i vest med en forskellig befolkningssammensætning til følge. Andelen af veluddannede og høje indkomstgrupper var formentlig større i de østlige egne. Børn fra disse grupper havde sandsynligvis en mere hensigtsmæssig sundhedsadfærd i forhold til børn fra lavere sociale lag. Forskellen i datamængde fra øst- og vestegnen afspejlede befolkningstætheden i amtet.

Nærværende undersøgelse har stor videnskabelig værdi, fordi deltagelsesprocenten er høj, og resultaterne er beregnet ud fra et meget omfattende datamateriale. Undersøgelsens resultater er dog behæftet med usikkerheder på grund af variation i påklædning, og fordi målingerne blev foretaget på vægte og højdemålere, som ikke blev kalibrerede. Det blev antaget, at variationer i målingerne var normalt fordelte på grund af det store datasæt og derfor var uden betydning for de endelige beregninger. Det kan dog ikke udelukkes, at overvægt var mere udbredt end data afspejlede, fordi enkelte overvægtige børn afslog vejning eller udeblev fra undersøgelserne. En sådan tendens kan have været mere hyppig blandt de 13-17-årige.

Storstrøms Amt gennemførte en undersøgelse som lignede den aktuelle fra Sønderjyllands Amt i samme skoleår, 2004/2005 [12]. Forskellen var størst i aldersgruppen 5-8-årige, hvor 13,7% sønderjyske børn enten var overvægtige eller svært overvægtige i forhold til 16,2% i Storstrøms Amt. I sidstnævnte undersøgelse var aldersintervallet dog 6-8-årige. Data fra 2001/2002 fra Ballerup og Tårnby Kommuner viste i lighed med Sønderjyllands Amt, at andelen af overvægt er højere blandt yngre piger end blandt jævnaldrende drenge: 15,4% og af pigerne og 10,6% af drengene i børnehaveklasserne var overvægtige, heraf var henholdsvis 3,1% og 1,9% svært overvægtige [8]. Det samme mønster viste en undersøgelse fra 2003 i København blandt 6-8-årige: 21% af pigerne og 15% af drengene var overvægtige eller svært overvægtige [7]. I Ballerup og Tårnby Kommuner blev de samme børn målt igen i tredje klasse i 2004/5, hvor tallene henholdsvis for piger og drenge var 16,9% og 15,3% overvægtige, heraf 2,1% og 2,8% svært overvægtige [8].

Data fra de ældste skolebørn viste større overensstemmelse imellem Storstrøms Amt [12] og Sønderjyllands Amt, hvor 20,0% af de 15-17-årige i Storstrøms Amt var overvægtige eller svært overvægtige i forhold til 19,6% af de 13-17-årige i Sønderjyllands Amt. I København var 17,5% af de 14-16-årige overvægtige eller svært overvægtige i 2003 [7]. Til sammenligning på landsplan blev den seneste undersøgelse foretaget i 1996/1997. Undersøgelsen viste, at blandt 14-16-årige var 15,6% piger og 15,5% drenge overvægtige eller svært overvægtige [9]. Den væsentlig højere forekomst af overvægt blandt de tilsvarende aldersgrupper i 2004/2005 i Sønderjyllands og Storstrøms Amter og til dels også i København i 2003 ville formentlig også have gjort sig gældende i en landsdækkende undersøgelse. Sammenligningen mellem nærværende og øvrige undersøgelser peger på, at antallet af overvægtige eller svært overvægtige skolebørn er stigende både blandt de yngste og ældste skolebørn. Stigningen har været størst inden for de seneste to årtier [7].

Undersøgelsen afspejler et behov for en skærpet forbyggende og behandlende indsats, som kan bryde den høje prævalens af overvægt og svær overvægt blandt skolebørn. Imidlertid findes der ikke sikker viden om, hvordan stigningen i svær overvægt bedst forebygges blandt børn. Kontrollerede interventioner viste lille effekt på vægtudvikling, mens effekten med hensyn til vaneændringer var større [16]. En række internationale og nationale handlingsplaner og strategier peger på, at overvægt skal forebygges gennem permanente ordninger, som foregår på mange niveauer og i mange sektorer af samfundet (Tabel 2) [17-19].

Bekendtgørelsen om forebyggende sundhedsordninger for børn sikrer, at højde- og vægtmålingerne bliver foretaget i ind- og udskolingen. Det er meget glædeligt, at en national indsamling og monitorering af disse data netop er blevet igangsat hos Sundhedsstyrelsen. Det vil give information om regional e forskelle og bedre dokumentation af forekomsten af overvægt i Danmark over tid [20].

Selv om der er begrænset viden om, hvordan stigningen i svær overvægt bedst forebygges blandt børn, understreger den høje forekomst af overvægt eller svær overvægt blandt børn i Sønderjyllands Amt et behov for øjeblikkelig handling, hvor alle de forhold som betinger problemet bliver gjort til genstand for en bred indsats gennem både lokale, kommunale og nationale initiativer.


Lea Kølby, Las Orquídeas 93, 2300 Rafaela, Provincia de Santa Fé, Argentina. E-mail: lea.kolby@gmail.com

Antaget: 15. november 2008

Interessekonflikter: Ingen


Taksigelser: Tak til afdelingslæge Rikke Kølby Christensen for kritik samt til lektor Christian Mølgaard, Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet for inspiration i forbindelse med databearbejdning og tolkning.






Referencer

  1. Lobstein T J-LR. Estimated burden of paediatric obesity and comorbidities in Europe. Part 2. Number of children with indicators of obesity-related disease. Int J Pediatr Obes 2006;1:33-41.
  2. Richelsen B, Astrup A, Hansen GL et al. Den danske fedmeepidemi - oplæg til en forebyggelsesindsats. Ernæringsrådet, 2003. www.meraadet.dk/gfx/ uploads/rapporter_pdf/fedmerapport_www.pdf (15. jan. 2009).
  3. Duncan GE. Prevalence of diabetes and impaired fasting glucose levels among US adolescents - National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2002. Arch Pediatr Adolesc Med 2006;160:523-8.
  4. Niclasen V-L B. Overvægt og fedme. Sociale følger, holdninger, selvværd og livskvalitet med fokus på børn og unge. Ugeskr Læger 2005;167:1145-8.
  5. Schwimmer JB, Burwinkle TM, Varni JW. Health-related quality of life of severely obese children and adolescents. JAMA 2003;289:1813-9.
  6. Buchan IE, Bundred PE, Kitchiner DJ et al. Body mass index has risen more steeply in tall than in short 3-year olds: serial cross-sectional surveys 1988-2003. Int J Obes 2007;31:23-9.
  7. Pearson S, Olsen LW, Hansen B et al. Stigning i overvægt og fedme blandt københavnske skolebørn i perioden 1947-2003. Ugeskr Læger 2005;167: 158-63.
  8. Andersen LB, Froberg K. Sundhedsmæssige aspekter af fysisk aktivitet hos børn - et treårigt forsøg ved to kommuner i København: Ballerup og Tårnby. København: Sundhedsstyrelsen, 2006.
  9. Petersen TA, Rasmussen S, Madsen M. Danske skolebørns BMI målt i perioden 1986/1987-1996/1997 sammenlignet med danske målinger fra 1971/ 1972. Ugeskr Læger 2002;164:5006-10.
  10. Richelsen B, Almdal TP, Burcharth F et al. Er der indikation for kirurgisk behandling af ekstrem overvægt i Danmark? Dansk Selskab for Adipositasforskning og Dansk Kirurgisk Selskab, 2001:7. www.ugeskriftet.dk/portal/page/ portal/LAEGERDK/UGESKRIFT_FOR_LAEGER/KLINISKE_VAERKTOEJER/ KLARINGSRAPPORTER/indikation%20for%20kirurgisk%20 behandling%20af%20ekstrem%20overv%C3%A6gt.pdf (15. jan. 2009).
  11. Wedderkopp N, Andersen LB, Hansen HS et al. Obesity among children - with particular reference to Danish circumstances. Ugeskr Læger 2001; 163:2907-12.
  12. Undersøgelse af overvægt hos skolebørn i Storstrøms Amt. Skoleåret 2004-2005. Rapport. Storstrøms Amt, 2006:4.
  13. Cole TJ, Bellizi BC, Flegal KM et al. Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey. BMJ 2000; 320:1240-3.
  14. Aczel, AD: Complete Business Statistics, 5. edition, McGraw-Hill.
  15. Whitaker RC, Wright JA, Pepe MS et al. Predicting obesity in young adulthood from childhood and parental obesity. N Engl J Med 1997;337: 869-73.
  16. Summerbell CD, Waters E, Edmunds LD et al. Interventions for preventing obesity in children. Cochrane Database Syst Rev 2005;(3);CD001871.
  17. Institute of Medicine of the National Academies. Preventing Childhood Obesity - Health in the Balance. Washinton, USA, 2005.
  18. Oplæg til national handlingsplan mod svær overvægt - Forslag til løsninger og perspektiver. København: Sundhedsstyrelsen, Center for forebyggelse, 2003.
  19. Mølgaard C, Dela F, Froberg K et al. Forebyggelse af overvægt blandt børn og unge. Ugeskr Læger 2007;169:2314-6.
  20. Sørensen TI, Due, P, Hansen B et al. Monitorering af forekomsten af fedme. Motions- og ernæringsrådet, 2008. www.meraadet.dk (15. jan. 2009).